FOTO: nacionalna geografija

Kompjuter je uspio da bude bolji od dermatologa u uočavanju raka kože na nizu fotografija, objavila je taj podatak ekipa istraživača.

Ekipa sastavljena od nemačkih, francuskih i američkih istraživača programirala je sistem vješačke inteligencije da raspoznaje lezije kože i mladeže zavisno od toga jesu li dobroćudni ili alarmantni, pokazujući mu više od 100.000 slika.

Potom su performanse mašine upoređene sa rezultatima 58 lekara specijalista iz 17 zemalja.

"Većina dermatologa bila je manje djelotvorna", pišu istraživači u časopisu Annals of Oncology.

Sa običnom fotografijom 100 slučajeva smatranih složenim, lekari su ispravno prepoznali prosečno 87 posto melanoma koji su im predstavljeni.

Kad su dobili sliku u krupnom planu i detaljnije informacije (godine i pol pacijenta, položaj kožne lezije), ta je stopa porasla na 89 posto.

Ali, kompjuter je bio bolji sa 95 posto otkrivenih melanoma iz prvog niza fotografija.

Računaru ne samo da je "promaklo manje melanoma" nego je "napravio manje grešaka u dijagnozi otkrivanjem melanoma u benignim mladežima" što bi "dovelo do manje bespotrebnih operacija", naglasio je u saopštenju profesor medicine Holger Hensl sa univerziteta u Hejdelbergu.

Prema istraživačima, ne radi se o tome da vještačka inteligencija zamjeni lejkare, nego da postane "dodatan alat" u njihovom radu.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )