FOTO: InfoBijeljina

BIJELJINA - U balkanskom izolatorijumu koji aforističar iz Bijeljine Grujo Lero već drugu deceniju ispunjava humorom puca se samo od smijeha, a smijeh liječi.

Lero je osnivač i domaćin festivala humora koji na Svjetski dan šale - 1. april u Bijeljini tradicionalno okuplja tridesetak aforističara, humorista i satiričara sa prostora nekadašnje Jugoslavije. On je profesor prijateljstva, kako ga kolege nazivaju.

Virus korona nametnuo je socijalnu distancu, pa je Lero ove godine 35 autora predstavio u zborniku "Život piše aforizme", koji objavljuje banjalučki "Nosorog", a dijelove teksta u pripremi donosi Srna.

"Komičnim protiv tragičnih osjećaja", kaže recenzent Ivo Mijo Andrić za zbornik, kao i za festivalska druženja aforističara u Bijeljini, navodeći da su na radost svih koji vole humor i nažalost onih kojima se taj humor bavi.

I sam aforističar, Andrić čitaocu poručuje - "Konačno sam shvatio
da moja slamka spasa još nije požnjevena", "Nema više gole istine. I nju su političari presvukli".

SMIJEHOM PO POLITICI

"Vlast je zarazna bolest, koja se prenosi sa glasačkog listića na četvorogodišnji mandat" piše Živko Vujić; "Nisu jaganjci utihnuli. Izrasli `su u glasačke ovce`" /Pavica Veljović/; "Oni će biti ispred nas sve dok mi stojimo iza njih" /Slobodan Živanović/.

Aforističar Milivoje Jozić kaže "Narod ima vlast kakvu - zaokružuje" i dodaje "Ne pišem ja aforizme o političarima. Ne mogu ih smisliti".

"Zašto od političara očekujete da budu pošteni kad znate da je politika kurva", pita Grujo Lero, dok Pavica Veljović poručuje "Nismo mi sa vođom ovce čuvali. Mi smo morali u školu".

Aforizmi Milivoja Jozića nadovezuju se na temu škole – "Ko završi školovanje pre vremena ima više vremena da traži posao", "Izvozimo pamet, jer nemamo veze s mozgom", a Nenad Ćorilić dodaje "Mamina maza je porasla. Sad je tatin sin".

Stevan Kojić ocjenjuje "Država se izdaje i bez recepta" i zaključuje "Nekad nam se bolje sutra smešilo. Sad umire od smeha".

Autor Miladin Berić ukazuje – "Jednim migrantima Evropa je cilj, a drugima meta", pa se okreće vječnoj temi ljubavi i piše "Dijelili smo snove u istoj kući.
Sad došlo vrijeme da dijelimo kuću".

Na temu muško-ženskih odnosa Grujo Lero navodi da "Odijelo čini čovjeka, Evin kostim - ženu" i zaključuje "Ako je porodica osnovna ćelija društva,onda je brak - ćelija za pojedinca", dok aforističar Ismet Alijagić savjetuje "Žene su kao i pare: dok trepneš, u tuđim su rukama", "Kad ideš sa ženom spavati, najvažnije je ostati budan".

"ONI KOJI SU OSTALI OVDJE OTIŠLI SU STO ODSTO" /Jovo Nikolić/

"Da nema porodičnih ljekara, sirotinja ne bi imala kome otići", kaže Ismet Alijagić. Vasil Tolevski na istu temu poručuje "Pare su zamena za plućna krila. Ko ih ima lakše diše", na šta Momčilo Koprivica odgovara aforizmom "Dobro je kada imaš dosta, bolje ako imaš više, najbolje - ako te ne uhvate".

Goran Radosavljević nagrađen je za aforizam "Policija je kriminalcima brzo ušla u trag. I natrag!", dok aforističar Tomislav Supek ističe "Sloboda govora je visoko rangirana. Odmah iza slobode ogovaranja".

Za opštu ekonomsku situaciju na Balkanu aforističar Savo Ilić kaže "Prema svemu sudeći, pretjerali smo u zaštiti životne okoline od industrijskog zagađenja", a Jelena Kujunđić poručuje "Tuđe nećemo, svoje smo već dali".

Autor Zoran Nedeljković navodi "Nije čudo što imamo ovoliko invalida kad je bilo toliko prelomnih trenutaka" i dodaje "Od svih pucnjeva najdalje se čuje kad pukne bruka".

"LJudi se rađaju glupi. Ne bi da su pametni", kaže Goran Radosavljević i poručuje "Ostajte ovde. Odoh ja".

Globalno, aforističar Božidar Stanar navodi - "Danas su psi u prednosti nad ljudima: lakše stižu do azila" i "Prije će se Ero vratiti s onog svijeta
nego iz Australije, sa Novog Zelanda, iz Kanade..."

Tomislav Supek to objašnjava aforizmom "Amerikanci i Englezi mogu birati između dva zla. Mi imamo 152 stranke", Stanislav Tomić dodaje "Naš put je prav kao strijela. Zato na njemu odapinjemo" i savjetuje "Dobar političar treba da voli cijelu zemlju, a ne samo onu koju je uveo u katastar".

Za budućnost nakon izolacije, aforističar Nenad Ćorilić priziva – "Sve je u njegovim rukama. Bože, odmori se do sledećih izbora". 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )