FOTO: srpskacafe

Nakon brojnih pritužbi na nejasne procedure za pregled građana sa simptomima virusa korona, te duga čekanja na termin, kontaktirali smo Dom zdravlja Banjaluka za pojašnjenje.

Iako pandemija virusa korona traje od marta i dalje su brojne nedoumice među ljudima kome se u zdravstvenom lancu trebaju javiti ako dobiju povišenu tjelesnu temperaturu i kašalj, a što su i glavni simptomi kovid oboljenja. Ko će im zakazati pregled u novootvorenoj Ambulanti za akutne respiratorne infekcije ARI ambulanti i koliko trebaju čekati da se testiraju?

Na naša pitanja odgovara direktorka Doma zdravlja Nevena Todorović. Ona uvjerava da postoje propisane procedure kojih se medicinari pridržavaju, ali da problemi većinom nastaju jer pacijenti ne slušaju preporuke i hoće odmah da budu pregledani i testirani.

– Svi koji osjete simptome povišene temperature, kašlja i umora treba da ostanu u kući i telefonom se jave porodičnom doktoru. Ipak, kada se dogodi da pacijenti dobiju temperaturu, otežano disanje, uhvati ih panika i strah, što je sasvim opravdano, ali iz tog straha nemaju strpljenja ni da čekaju, ni da slušaju savjete. Pacijent koji ima temperaturu manju od 38 stepeni, nema smetnje sa disanjem, ne treba i ne može odmah biti primljen na pregled. To je jednostavno nemoguće – naglašava ona.
Napominje da doktor procjenjuje simptome, te može li pacijent biti pregledan u ambulanti porodične medicin.. Nekome je, kaže, neophodan pregled za kratko vrijeme, dok neko s blažim simptomima može sačekati dva do tri dana.

– Vjerujte da postaje nemoguće raditi. Vojska doktora i medicinskih sestara neće nam biti dovoljna ako pacijenti ne budu imali strpljenja. Znamo da su građani zabrinuti, ali zato postoje doktori s kojima se mogu čuti telefonom – zaključila je Nevena Todorović.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )