FOTO: nezavisne

BANJALUKA - Iako smo u dijelu godine koji je uobičajniji za snježne pahulje, nego za najezdu komaraca, ovi insekti, kao nikad do sada, ulaze u kuće i zadaju glavobolju građanima.

Stručnjaci kažu da je razlog ove pojave neuobičajeno toplo vrijeme, a ljekari upozoravaju da se, u slučaju otoka i sličnih reakcija, obavezno javite u ambulantu.

Banjalučani ističu da se ne sjećaju da su ikad u novembru, kao sada, morali noću ustajati, jer im dosadni insekti prekidaju san.

"Ne mogu noću spavati koliko ih ima u stanu. Po cijelom tijelu imam plikove. Ne znam da ih je ikad bilo ovoliko u ovo doba godine i vjerujem da je to zbog toplog vremena", priča Banjalučanin Stevan L.

Da je Stevan u pravu, potvrđuju i u Veterinarskom institutu Republike Srpske "Dr Vaso Butozan", odakle su kazali da je pojava komaraca u novembru povezana sa globalnim klimatskim promjenama koje su zahvatile i jugoistočni dio Evrope.

"Povoljno visoke temperature i do 20 stepeni Celzijusovih, neubičajene za ovo doba godine, te povećana vlažnost pogoduju razmnožavanju komaraca", izjavili su za "Nezavisne" u Veterinarskom institutu Republike Srpske "Dr Vaso Butozan".

Da su temperature i te kako nesvakidašnje, potvrđuje i meteorolog Nebojša Kuštrinović.

"Oktobar koji je iza nas bio je jedan od najtoplijih na našim prostorima", naveo je Kuštrinović.

Banjalučani će se protiv komaraca morati boriti kako znaju i umiju, jer je ovogodišnje suzbijanje okončano.

"Nema više stvarno svrhe. Mada ima nešto malo komaraca po kućama i dvorištima, s njima ljudi mogu da izbore i sa najobičnijim sprejom. Nema ekonomskog opravdanja da se ide na neke zahtjevnije aktivnosti po tom pitanju", kaže nam Vladimir Šušnjar, vlasnik preduzeća "Eko-Bel", koje se bavi dezinfekcijom, dezinsekcijom i deratizacijom.

Po riječima stručnjaka, komarci, koje imamo na našim prostorima, uglavnom nisu opasni.

"Većina komaraca na našim prostorima nisu prenosioci težih zaraznih bolesti. Najveću opasnost predstavlja tigrasti komarac koji u naše krajeve dolazi sa područja rijeke Nil", ističu stručnjaci iz Veterinarskog instituta Republike Srpske "Dr Vaso Butozan"

Ukoliko, vam se, međutim, nakon ugriza komarca pojave nesvakidašnje reakcije, odmah se obratite ljekaru.

"Ako dođe do alergijske reakcije, otoka, crvenila, svraba koji ne prolazi ili visoke temperature, pacijent treba da se javi ljekaru i onda ćemo utvrditi da li je došlo do infekcije", izjavio je doktor Rade Dujaković.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )