FOTO: SRNA

Spomen-hram Svetog mučenika kneza Lazara i svih svetih mučenika srpskih u bijeljinskoj kasarni “Vojvoda Stepa Stepanović” posjetila je komandant NATO štaba u BiH brigadni general Marti Bisel, prislužila svijeću i odala počast svim poginulim vojnicima za slobodu i mir, objavljeno je na internet stranici Eparhije zvorničko-tuzlanske.

Bisel je tom prilikom rekla da nije samo vojnik, već je i unuka, kćerka, supruga i majka vojnika, te da u potpunosti shvata žrtvu koju vojnici podnose u odbrani slobode i ono što rade da bi se očuvao mir.

“Hvala vam što održavate sjećanje na one koji su svoje živote dali za slobodu i mir i želim svima da žive u miru i harmoniji”, rekla je general Bisel.

Vojni sveštenik Vaso Popović zahvalio je za posjetu i istakao da je ovo jedinstven slučaj da se u pravoslavnom hramu obrate vojna lica koja nisu pravoslavne vjeroispovijesti.

Popović je rekao Srni da je Biselova u hram unijela buket cvijeća i prislužila svijeću voštanicu za pokoj duša svih poginulih vojnika u svijetu koji su se borili za mir i slobodu, kao znak poštovanja prema tim besmrtnim herojima.

Prema njegovim riječima, za ovu posjetu je u pravoslavnom hramu organizovan i koncert tokom kojeg su muzičari odjeveni u narodnu nošnju naizmjenično izvodili klasičnu muziku i srpsko kolo na fruli, dočaravajući srpsku tradiciju kao dio planetarne kulture.

“Govorili smo i o rodnoj ravnopravnosti koja je prisutna u srpskoj vojsci duže od 100 godina”, naveo je vojni sveštenik Popović.

On je naveo da su generalu Bisel, u znak dobrodošlice u Republiku Srpsku, Eparhiju zvorničko-tuzlansku i Semberiju, koja promoviše zdrav život i zdravu hranu, poklonili zimnicu sa domaćim proizvodima, kao i vunene čarape, priglavke i šal iz domaće radinosti.

Komandant NATO štaba u BiH brigadni general Marti Bisel je 30. i 31. oktobra boravila u posjeti Petoj pješadijskoj brigadi Oružanih snaga BiH, tokom koje je posjetila lokacije kasarne i aerodroma “Dubrave”, kao i kasarnu “Vojvoda Stepa Stepanović” u Bijeljini.

U delegaciji koja je posjetila Vojnu crkvu u Bijeljini bio je i komandant ove brigade, brigadir Emir Kliko.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )