FOTO: null

Hrvatska carina, odlučila je Vlada, puštaće preko granice na Bajakovu samo kamione s pokvarljivom robom. Međutim, pobunili su se vozači kamiona iz Srbije

Na graničnom prijelazu Bajakovo od utorka navečr traje protest vozača kamiona iz Srbije.

Podsjetimo, Hrvatska carina, odlučila je Vlada, puštaće preko granice na Bajakovu samo kamione s pokvarljivom robom i kontrolisati njezin prolazak preko granice.

Međutim, pobunili su se vozači iz Srbije i blokirali su međuprostor u oba smjera između prijelaza Batrovci na srpskoj i Bajakovo na hrvatskoj strani.

Pojedini kamioni čekaju na prelaz već četiri dana, jer je Hrvatska ranije zbog izbjegličke krize zatvorila svih sedam graničnih prelaza sa Srbijom.

RTS piše da vozačima ponestaje hrane i vode i da je njihovo strpljenje na izmaku.

Kolona teretnih vozila na Bajakovu trenutno je duga 9 km, javlja HAK.

Salobraćaj za automobile, autobusa i teretnih vozila do 7,5 tona preusmjeren je na granični prijelaz Tovarnik. Vozila iznad 7,5 tona voze kroz BiH preko graničnog prelaza Stara Gradiška.

Osim toga, i dalje je na snazi odluka o obustavi prometa na graničnim prelazima  sa Srbijom: Ilok, Ilok 2, Principovac, Principovac 2, Erdut i Batina.

Broj izbjeglica u Hrvatskoj i dalje raste

Istovremeno, kako ističu hrvatski mediji, broj izbjeglica pred prihvatnim centrom Opatovac sve više raste. Očekuje se dolazak 14 autobusa iz Bapske.

Najveći problem je jezična barijera, nema dovoljna prevodilaca koji bi komunicirali s izbjeglicama i prenijeli im bitne informacije.

Što se tiče zdravstvenih problema, izbjeglice se najviše žale na rane na stopalima, trudnice na umor, a mala djeca nerijetko imaju povišenu temperaturu.

Slovenski premijer Miro Cerar izjavio je pred današnji sastanak u Briselu da će se pridružiti onim kolegama koji će zahtijevati zajedničko evropsko rješenje za izbjeglički problem, ali da ne očekuje trajna i dugoročna rješenja o budućoj imigracijskoj politici Europske unije.

Predstavnici Europske unije danas će se sastati u Briselu gdje bi trebali odobriti plan za razmještaj 120.000 izbjeglica širom Evrope.

U fokusu će biti učvršćivanje granica EU te pružanje veće pomoći zemljama u susjedstvu Sirije, odakle dolazi mnogo izbjeglica.

Prošla je sedmica dana otkako su izbjeglice počele pristizati u Hrvatsku. Otad ih je u Hrvatsku zemlju ušlo oko 36.000, piše 24 sata.hr.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )