FOTO: null

SARAJEVO, Broj turista koji posjećuju BiH svake godine je sve veći, čime se povećavaju i prihodi ostvareni od turizma u BiH. Svjetska turistička agencija (UNWTO) objavila je izvještaj o turističkim destinacijama prema potrošnji turista, gdje se smjestila i naša zemlja.

Prema podacima UNWTO-a o turističkim trendovima za 2017. godinu, Evropa je lani ostvarila najveći porast i po broju turista, i po zaradi.

Najveći rast zabilježen je u južnom Mediteranu. U odnosu na godinu ranije taj dio Evrope ostvario je 12 posto više turističkih dolazaka i 11 posto veći rast prihoda.

“Do takvog porasta u tom dijelu svijeta došlo je zbog oporavka Turske te kontinuiranog jačanja destinacija koje su ostvarile velike poraste, kao što su Španija i Italija”, navodi se u izvještaju UNWTO-a.
Međutim, prema tabeli UNWTO-a, Bosnu i Hercegovinu prošle godine je posjetilo 922.000 turista, a ostvaren je prihod od blizu 826 miliona dolara ili blizu 1,4 milijarde KM.

Ovi podaci ne slažu se s podacima Agencije za statistiku BiH, prema kojima je više od 1,3 miliona turista posjetilo našu zemlju od januara do decembra prošle godine.

“Postoji mogućnost kako UNWTO nema podatke za cijelu godinu ili kako nisu uvrstili neki kvartal u analizu. Podaci Agencije za statistiku BiH su jedini zvanični i pravi podaci koje mi inače dostavljamo i Eurostatu. UNWTO bi se trebao koristiti zvaničnim podacima. Mi smo nekoliko puta intervenisali zbog slične situacije u vezi s analizama UN-a o broju stanovnika i rođene djece. Stoga smo kroz saradnju s Centralnom bankom i UN-om napravili zajedničku bazu podataka koju i oni mogu koristiti”, kazala nam je Mirsada Adembegović, portparolka Agencije za statistiku BiH.


U izvještaju UNWTO-a stoji kako je 2010. godine BiH posjetilo 365.000 turista, dok podaci Agencije za statistiku BiH govore kako je taj broj iznosio 656.333 turista.

Od januara do jula 2018. godine našu zemlju posjetilo je 811.660 turista, što je za 12,2 posto više u odnosu na isti period prošle godine.

Najviše noćenja ostvarili su turisti iz Hrvatske, Srbije, Turske, Slovenije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Poljske, Njemačke i Italije.

Kada je riječ o turistima koji najviše novca ostavljaju u drugim zemljama, Kinezi definitivno prednjače.

Oni su prošle godine u inozemstvu potrošili 115 milijardi američkih dolara, a u prvoj polovini 2018. ostvarili su 71,3 miliona dolaznih putovanja, što predstavlja rast od 15 posto u odnosu na godinu ranije.

“Kineski turisti su najvažniji jedinstveni izvor promjena u turističkoj industriji”, rekao je Taleb Rifai, generalni sekretar UNTWO-a.

U poređenju s drugim zemljama iz južne Evrope i Mediterana, manje turista od BiH posjetilo je jedino Makedoniju i San Marino.

U tabeli UNWTO-a stoji da je Hrvatsku prošle godine posjetilo 15.593 miliona turista, a ostvaren je prihod od blizu 10,9 milijardi dolara.

Ipak, iz Hrvatske turističke zajednice kažu kako UNWTO nema tačne podatke jer su u njihove analize uključeni samo turisti u komercijalnom smještaju te da je Hrvatsku lani posjetilo 18,5 miliona turista.
Na prvom mjestu u svijetu po ostvarenim prihodima od turizma su Sjedinjene Američke Države koje su zaradile 210,7 milijardi dolara, podaci su UNWTO-a.

Na drugom mjestu je Španija sa zaradom od 68 milijardi dolara, a potom slijede Francuska sa zaradom od 60,7 milijardi dolara, Tajland sa 57,7 milijardi dolara te Velika Britanija sa zaradom od 51,2 milijarde dolara.

Među top deset zemalja po zaradi od turizma smjestili su se i Italija, Australija, Njemačka, Macao i Japan. Klix.ba

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )