FOTO: InfoBijeljina

U drugom tromjesečju ove godine prosječna cijena novih stanova bila je najviša u Banjaluci, 2.364 KM, a zatim slijedi Bijeljina sa prosječnom cijenom od 1.600 KM po kvadratnom metru.

Cijene stanova visoke su u odnosu na standard stanovništva, ali su visoki i troškovi izgradnje. Za sada nema problema sa prodajom na tržištu pa se u Bijeljini i dalje gradi veliki broj zgrada, a pojavljuju i nove građevinske firme koje ulaze u ovaj posao.

Prosječna cena kvadratnog metra stana u centru Bijeljine je 1.600 KM.

Najjeftiniji novi stanovi mogu se kupiti po cijeni od 1.300 KM, dok luksuzni stanovi u Semberiji koštaju oko 2.000 KM po kvadratu.

U agencijama za promet nekretnina kažu da ima dovoljno i ponude i potražnje, te da na ovom tržištu nema većih oscilacija.

Investitori ističu da su uz poskupljenje nafte povećane i cijene građevinskih materijala, te da su poskupile i rente i naknade za uređenje gradskog građevinskog zemljišta.

"Imamo više lokalcija u prvoj zoni, tu je renta 177 KM i cijena stanova 1.700 KM, u drugoj zoni renta je oko 145 KM, pa je i cijena stanova malo niža", navodi Dragana Gajić, direktorica "Tehnika inženjeringa".

Prosječna cijena novih stanova u drugom tromjesečju 2018. godine viša je za 13 odsto u odnosu na prošlu godinu.

Najviše se prodaju manji dvosobni stanovi, a najčešći kupci su mladi bračni parovi koji stanove kupuju na kredit.

Iako su u Bijeljini izgrađene stotine novih stanova, da je gradnja još uvijek unosan posao potvrđuje i činjenica da se pored desetak građevinskih preduzeća koja se ovim poslom bave duži niz godina, u Bijeljini pojavljuju i novi investitori koji grade stambene zgrade.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )