FOTO: InfoBijeljina

Kad ste žedni i želite ugasiti žeđ, uvijek možete posegnuti za čašom obične vode, no voda nije nužno i najbolje rješenje kada je rehidracija organizma u pitanju, pokazala je studija naučnika sa škotskog sveučilišta St. Andrews koji su uporedili reakciju organizma na nekoliko različitih napitaka.

Istraživači su ustanovili da iako voda vrlo brzo ugasi žeđ i rehidrira organizam, napitci s vrlo malo šećera, masti ili proteina djeluju još učinkovitije jer rehidriraju tijelo na duže vrijeme.

Razlog tome je način na koji naš organizam reaguje na napitke, kaže Ronald Maughan, profesor na Medicinskom fakultetu St. Andrews i autor istraživanja.

Jedan od faktora je količina konzumiranog napitka. Naime, što više tečnosti popijete, ona brže 'odlazi' iz vašeg želuca te se apsorbuje u krvotok u kojem razrjeđuje tjelesne tečnosti te se na taj način organizam rehidrira.

Drugi faktor koji utiče na to u kolikoj mjeri napitak rehidrira povezan je s nutritivnim vrijednostima napitka. Na primjer, ustanovljeno je da mlijeko učinkovitije rehidrira organizam od obične vode jer sadrži šećer laktozu, neke bjelančevine i nešto masnoće, a sve to doprinosi usporenom pražnjenju želuca te održava rehidraciju tijekom dužeg perioda.

Mlijeko sadrži i natrijum koji djeluje poput spužve i vezuje se za vodu u tijelu što rezultira stvaranjem manje količine urina. 

Isto vrijedi za oralne rehidracijske otopine koje se koriste u liječenju dijareje. One sadrže male količine šećera, natrijuma i kalijuma, koji na isti način zadržavaju vodu u organizmu.

"Ovo istraživanje nam govori puno onoga što smo i ranije znali. Elektroliti, poput natrijuma i kalijuma, doprinose boljoj rehidraciji, a kalorije iz napitaka utiču na sporije pražnjenje želuca, što rezultira manjom potrebom za uriniranjem", pojasnila je nutricionistica Melissa Majumdar, personalna trenerica i PR Akademije za ishranu i dijetetiku čiji naučnici nisu učestvovali u istraživanju.

Paziti na količinu šećera u napitku
Nsučnici upozoravaju da treba biti vrlo oprezan kada je riječ o šećerima, na primjer u voćnim sokovima ili u gaziranim zaslađenim napitcima.

Takva pića nisu nužno rehidrirajuća zbog veće količina šećera te se u želucu zadržavaju duže u odnosu na običnu vodu.

Naučnici upozoravaju da se nakon što ti napitci uđu u tanko crijevo, visoka koncentracija šećera koju sadrže razrjeđuje tokom fiziološkog procesa poznatog kao osmoza. To znači da tanko crijevo "povlači" vodu iz organizma da bi razrijedilo šećere što ih sadrže spomenuti napitci. 

Sokovi i gazirani napitci ne samo da manje rehidriraju, već organizmu daju dodatne šećere i kalorije koje nas neće zasititi poput čvrste hrane, pojasnila je Majumdar. Ako birate između vode ili sokova i gaziranih pića, uvijek se odlučite za vodu, podsjeća. 

Što je s pivom i bijelom kafom?
Profesor Maughan podsjeća da alkohol djeluje kao diuretik i njegovo konzumiranje rezultira češćim uriniranjem. No ako morate birati između piva i žestokih alkoholnih pića poput viskija, bolje je popiti pivo jer na taj način unosite više tečnosti u organizam. "Ako popijete više žestokih pića vi ćete brže dehidrirati, no nakon konzumacije razrijeđenih alkoholnih piva nećete."

Kada je riječ o kafi, hidratacija zavisi o količini kofeina koju ste unijeli u organizam. Na primjer, obična, 'duga' kafa s oko 80 miligrama kofeina djeluje rehidrirajuće poput vode, no konzumiranje više od 300 mg kofeina ili otprilike dvije do četiri šoljice može rezultirati gubitkom tečnosti jer kofein ima blag i kratkotrajan diuretski učinak. 

Tako nešto će se češće dogoditi osobama koje rijetko konzumiraju kafu, a izbjeći se može dodavanjem jedne ili dvije kašike mlijeka u šoljicu s kafom. 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )