FOTO: pixabay

U zavisnosti od toga koje dijelove interneta često pratite i koliki ste ljubitelj Stivena Fraja i njegove "Planete riječi", vjerovatno ste čuli da "engleski ima najviše riječi od bilo kog drugog jezika na Zemlji". Međutim, čudno je to što uvijek Englezi ovo tvrde.

Na svu sreću, neko je već prebrojio riječi u Oksfordskom rječniku engleskog jezika i to iz svih 20 tomova. Ovaj rječnik sadrži oko 171.000 riječi koje su trenutno u upotrebi, a 47.156 riječi se smatraju zastarjelim. Postoje još oko 9.500 izvedenih riječi. Sve ukupno je oko 228.000 riječi u rječniku. Dakle, da li je to više od bilo kog drugog jezika?

Engleski jezik zaista ima puno riječi, ali zahvaljujući ne tako malom dijelu hibridnog porijekla od romanskih i germanskih jezika. Ali prebrojavanje riječi je težak posao. Isto tako, svaki jezik ima poteškoća kada je riječ o broju riječi, ili kada se radi o sastavljanju riječi na prvom mjestu. 

U njemačkom i turskom jeziku čitave sintagme mogu da se zamijene jednom riječju. Dok kod mandarinskog kineskog jezika, koji se sastoji od nekoliko hiljada znakova, od kojih neki broj znakova funkcionišu kao riječi samostalno, većina njih može da se kombinuje sa drugim znakovima kako bi se gradile druge riječi. Koje riječi se onda broje, a koje ne?

Činjenica je da kada prebrojavate riječi bilo kog jezika, morate da odlučite o parametrima. Problem je u tome što je svaki jezik drugačiji, pa samim tim jedan skup pravila ne može da se primijeni za sve jezike. Do tad, vjerovatno će i par hiljada riječi biti dovoljno da se poruka jasno prenese.  

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )