FOTO: null

U zavisnosti od toga koje dijelove internata često pratite i koliki ste ljubitelj Stivena Fraja i njegove "Planete reči", vjerovatno ste čuli da "engleski ima najviše reči od bilo kog drugog jezika na Zemlji". Međutim, čudno je to što uvek Englezi ovo tvrde.

Na svu sreću, neko je već prebrojio riječi u Oksfordskom rečniku engleskog jezika i to iz svih 20 tomova. Ovaj rečnik sadrži oko 171.000 riječi koje su trenutno u upotrebi, a 47.156 reči se smatraju zastarelim. Postoje još oko 9.500 izvedenih riječi. Sve ukupno je oko 228.000 riječi u rečniku. Dakle, da li je to više od bilo kog drugog jezika?

Engleski jezik zaista ima puno riječi, ali zahvaljujući ne tako malom dijelu hibridnog porijekla od romanskih i germanskih jezika. Ali prebrojavanje reči je težak posao. Isto tako, svaki jezik ima poteškoća kada je reč o broju reči, ili kada se radi o sastavljanju reči na prvom mjestu. 

U nemačkom i turskom jeziku čitave sintagme mogu da se zamene jednom rečju. Dok kod mandarinskog kineskog jezika, koji se sastoji od nekoliko hiljada znakova, od kojih neki broj znakova funkcionišu kao reči samostalno, većina njih može da se kombinuje sa drugim znakovima kako bi se gradile druge reči. Koje reči se onda broje, a koje ne?

Činjenica je da kada prebrojavate reči bilo kog jezika, morate da odlučite o parametrima. Problem je u tome što je svaki jezik drugačiji, pa samim tim jedan skup pravila ne može da se primeni za sve jezike. Do tad, verovatno će i par hiljada reči biti dovoljno da se poruka jasno prenese.  

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )