FOTO: pixabay

Čaj se smatra najzdravijim napitkom na svijetu, a navika ispijanja čajeva datira iz davnih vremena. No svaka biljka ima različiti uticaj na naše tijelo i zato je dobro odabrati onaj pravi, koji najbolje odgovara vašem organizmu i njegovim potrebama. Donosimo listu čajeva odabranih po krvnoj grupi.

Krvna grupa A

Riječ je o emotivnim i analitičnim osobama koji snažno reaguju na stres. Kafa im zdravstveno neće naštetiti, ali postoje biljne zamjene koje će tijelo puno bolje primiti.

Osobe krvne grupe A trebale bi piti:

- Zeleni čaj,
- Čaj od jasmina
- Kombinaciju zelenog i jasminovog čaja
- Čaj od nevena
- Čaj od majčine ušice
- Mješavinu nevena i majčine dušice

Krvna grupa B

Osobe ove krvne grupe najčešće imaju sporiji metabolizam te su skloni debljanju, nesanici i hroničnom umoru. Imaju snažan probavni sistem kojem mogu dodatno pomoći čajevi.

Osobe krvne grupe B trebale bi piti:

- Rooibos čaj ili crveni čaj
- Zeleni čaj (mladi)
- Čaj od melise
- Čaj od kadulje
- Čaj od bazge
- Mješavinu melise, kadulje i bazge

Krvna grupa AB

Osobe ove krvne grupe vrlo su intuitivne te se izvrsno nose sa stresom. No 'Ahilova peta' im je njihov libido. Pripadnici ove krvne grupe trebali bi izbjegavati kafu i zamijeniti je čajem.

Osobe krvne grupe AB trebale bi piti:

- Čaj od nane
- Zeleni čaj
- Mješavina nane i zelenog čaja
- Žuti čaj
- Čaj od božura
- Čaj od brusnice

Krvna grupa 0

Osobe ove krvne grupe trebale bi izbjegavati mlijeko i gluten. Iako su vrlo otporne na stres njihova boljka su želučane tegobe izazvane pojačanom želučanom kiselinom. Kafa ne pogoduje niti ovoj krvnoj grupi.

Osobe krvne grupe 0 trebale bi piti:

- Čaj od đumbira
- Ginseng čaj
- Čaj od mate
- Sencha zeleni čaj

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )