FOTO: pixabay

Koliko ćete hranljivih sastojaka unijeti u organizam zavisi od načina na koji spremate određene namirnice. Mnoge od njih su zdravije kada ih jedete sirove, smatra australijski nutricionista Lee Holmes.

Određene namirnice kuvanjem gube hranljive sastojke, a opet neke kuvanjem oslobađaju više određenih vitamina.

Namirnice koje treba jesti u sirovom obliku

Cvekla

Cvekla je sjajno povrće. Bogata je vlaknima, vitaminom C, kalcijumom, manganom i kompleksom vitamina B, odnosno folatima - hranjivim supstancama koje pomažu u jačanju imunološkog sistema, podizanju energije i borbi protiv upala.

Salata od cvekle zdravija je ako je ne kuvate, jer visoka temperatura smanjuje koncentraciju folata (B vitamina) za 25 posto.

Folati su, inače, dio kompleksa B vitamina koji su potrebni za stvaranje crvenih i bijelih krvnih zrnaca u koštanoj srži, za pretvaranja ugljenih hidrata u energiju i za stvaranja DNK i RNK.

Brokoli

Brokoli kuvani na pari mogu biti ukusni, ali bolje ih je jesti u sirovom stanju. Bogati su vitaminom C, kalcijumom, kalijumom, bjelančevinama i sulforafanom, prirodnim biljnim jedinjenjem koje pomaže u borbi protiv ćelija raka i usporava starenje.

Rezultati studije objavljene u časopisu “Journal of Agricultural and Food Chemistry” pokazali su da su osobe koje jedu ovu namirnicu u sirovom obliku bolje apsorbirali sulforafan u poređenju sa onima koji su je jeli kuvanu.

Maline, borovnice i kupine

Bobičasto voće je sjajan izvor antioksidanata, poput antocijana, elaginske kiseline, vitamina B6, vitamina E i magnezijuma. Ako ih kuvate, bitno se smanjuje sadržaj vitamina C.

Crvena paprika

Ako hoćete da iskoriste bezbroj zdravstvenih koristi crvenih paprika, jedite ih u sirovom stanju.

Crvena paprika sadrži jedan od najviših nivoa vitamina C, a sadrži i vitamin B6, vitamin E i magnezijum. Problem sa kuvanjem paprike je taj što se odmah smanjuje sadržaj vitamina C.

Ako ih više volite termički obrađene, odlučite se za kratko prženje ili pečenje, jer time čuvate više njihovih vitamina.

Bijeli luk

Sadrži dva ključna jedinjenja: aminokiselinu bogatu sumporom i enzim na bazi proteina. Bijeli luk nema miris sve dok ga ne izgnječite, ili ne nasjeckate. On je snažan prirodni antibiotik, a ima i antigljivična i antivirusna svojstva.

Kuvanje ubija alicin, koji se nalazi jedino u sirovom bijelom luku, i prouzrokuje njegovo formiranje u ostala jedinjenja koji su manje značajna.

Bijeli luk sadrži bakar, gvožđe, cink, kalcijum, mangan, aluminijum, germanijum i selen. Nivo selena u bijelom luku je viši nego u drugim namirnicama.

Namirnice koje treba jesti kuvane

Paradajz

Ukusan je svjež, u salati, ali je zdraviji kuvan. To je zato što sadrži prirodno jedinjenje - likopen, koji se nalazi u svom voću i povrću jarkih boja.

Likopen je antioksidans koji može pomoći u zaštiti od nekih hroničnih bolesti, poput kardiovaskularnih bolesti. U slučaju paradajza, likopen se lakše apsorbuje kada se paradajz izloži visokoj temperaturi, odnosno kada se kuva.

Špargle

Špargle su bogate vitaminima A, C, E, folatima i kalijumom, međutim nećete imati koristi od njih ako ih jedete sirove. Kuvanje ovog povrća omogućava razbijanjem njegovih debelih ćelijskih zidova, pa organizam lakše crpi hranjive sastojke.

Artičoka

Artičoke imaju niz zdravstvenih benefita, uključujući sposobnost snižavanja nivoa šećera u krvi, poboljšanja probave, doprinosi dobrom zdravlju srca i zdravlju jetre.

Sadrži vitamine B6, C, K, magnezijum, i vrlo snažne antioksidanse. Ako ih kuhate svega 15 minuta, to značajno povećava nivo prirodnog jedinjenja koji pomaže u borbi protiv slobodnih radikala, čak do 15 puta, dok se nivo antioksidanata tokom kuvanja povećava i do osam puta. Prženje artičoka nije preporučljivo, jer uklanja flavonoide (takođe vrsta antioksidansa).

Patlidžan

Kuvanjem se povećava nivo antocijanina, fitonutrijenta koji se nalazi u koži. Patlidžan je bogat vitaminima, mineralima, vlaknima i antioksidansima.

Šargarepa

Šargarepa je dobar izvor beta-karotena, vlakana, vitamina K1, kalijuma i antioksidanata. Iako je ukusna i sirova, kuvanjem se povećava sadržaj hranjivih materija. Kuvana šargarepa sadrži više beta-karotena, antioksidansa koji se u tijelu pretvara u vitamin A, što je dobro za oči i imunološki sistem.  

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )