FOTO: null

Od ukupno 72 miliona proizvedenih automobila 2016. godine, u Kini se proizvela jedna trećina, odnosno 24 miliona. Za Kinezima slijede Japan sa 7,9 miliona, Njemačka sa 5,7 miliona, SAD sa 3,9 miliona i Južna Koreja sa identičnom cifrom kao i Amerikanci.

U stopu ih prati Indija sa 3,7 miliona proizvedenih automobila. Procjene su da će Indija do 2020. godine preteći Južnu Koreju, SAD, pa čak i Njemačku.

Španija je proizvela 2,4 miliona, Meksiko ogruglo 2, a na desetoj poziciji najvećih proizvođača nalazi se Velika Britanija sa 1,7 miliona vozila.

U stopu ih prati Francuska (1,6 m), potom Češka (1,3 m) i Rusija (1,1 m). Iran, Slovačka, Indonezija i Turska proizvele su po milion vozila prošle godine.

Nekadašnji automobilski gigant, Italija, proizvela je prošle godine samo 700.000 automobila. Ipak, treba uzeti u obzir i da brojne fabrike snova koje se nalaze na Apeninskom poluostrvu proizvedu pet do sedam hiljada automobila na godišnjem nivou, ali i da je njihov profit po jedinici daleko veći od "običnih" proizvođača. Tako npr. Ferrari zarađuje čak 90.000 $ po jednom automobilu.

Ukoliko se pitate gdje je ovdje Srbija, mi smo prošle godine proizveli oko 85.000 automobila. Ovo nije mala cifra, ali je ipak veoma daleko od vodećih zemalja u Evropi. Nadamo se da će restilizovani Fiat 500L donijeti veću proizvodnju u Kragujevac.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )