FOTO: null

Ministar unutrašnjih poslova /MUP/ Republike Srpske Dragan Lukač izjavio je Srni da MUP i kriminalistička policija svakodnevno rade na borbi protiv svih oblika kriminala i korupcije, što potvrđuje podatak da je ukupan koeficijent rasvijetljenosti krivični

Napominjući da je MUP prošle godine podnio veliki broj izvještaja tužilaštvu kada je riječ o kriminalu, resorni ministar je naveo da su prošlogodišnji pokazatelji veoma dobri i dokazuju da je MUP veoma efikasan i u preventivnom, ali i represivnom djelovanju. 

"Tokom 2015. godine u Srpskoj su evidentirana 9.783 krivična djela, dok je u FBiH evidentirano 20.306 krivičnih djela. Koeficijent rasvijetljenosti krivičnih djela u Republici Srpskoj je 74,8 odsto, a u FBiH 60,7 odsto", rekao je Lukač. 

On je dodao da je u Srpskoj počinjeno 5.415 imovinskih krivičnih djela, a u FBiH 12.281, te da je u Srpskoj izvršeno 97 razbojništva, a 875 u FBiH. 

"Broj teških krađa je, takođe, višestruko veći u FBiH i iznosi 6.333, dok je u Srpskoj 2.155", naveo je Lukač. 

Prema njegovim riječima, broj krađa motornih vozila u FBiH je šest puta veći nego u Republici Srpskoj, u kojoj se desilo i tri puta manje saobraćajnih nezgoda nego u drugom entitetu. 

Lukač je naglasio da uvijek ima prostora da rad policije bude unaprijeđen i da inspektori MUP-a Srpske budu više angažovani na otkrivanju krivičnih djela, na čemu će biti rađeno u narednom periodu. 

On je najavio da će MUP u narednom periodu razvijati segment forenzike i DNK analize, kao najboljih metoda za otkrivanje težih krivičnih djela. 

"Vodimo određene razgovore da nabavimo instrumente koji će nam pomoći u kvalitetnom vršenju uviđaja i otkrivanju krivičnih djela primjenom tehnike", rekao je Lukač Srni. 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )