FOTO: null

BIJELJINA - Vazduh oko Gradske toplane u Bijeljini u decembru je konstantno zagađen lebdećim česticama, pokazuju mjerenja koja objavljuje bijeljinska Gradska uprava.

Na ovoj lokaciji juče je prekoračena granična vrijednost za zaštitu zdravlja ljudi, gdje je koncentracija lebdećih čestica iznosila 80,79 mikrograma po metru kubnom, dnevna granična vrijednost je 50, a propisana tolerantna vrijednost je 60,6 mikrograma po metru kubnom. 

Riječ je o lebdećim česticama ili prašini promjera do 10 mikrometara. 

Republički hidrometeorološki zavod Republike Srpske je referentni centar Srpske za kvalitet vazduha, a trenutno prati vrijednosti zagađujućih materija u realnom vremenu na mjernim mjestima u Banjaluci, Prijedoru i Brodu, dok podatke sa mjernih mjesta iz Gacka i Ugljevika preuzima na mjesečnom nivou. 

U okviru lokalnih mreža za praćenje kvaliteta vazduha trenutno se mjerenja vrše u dva grada u Republici Srpskoj u Banjaluci i Bijeljini. 

U Banjaluci se vrše na tri mjerna mjesta - Borik, Paprikovac i centar grada, a u Bijeljini na dva mjerna mjesta - centar grada i "Toplana".

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )