FOTO: null

U Crnoj Gori ponovo incidenti! Na udaru su bile prostorije vjerskih objekata Srpske pravoslavne crkve i Islamske zajednice. Policija istražuje i nepravilnosti, koje su prijavili predstavnici koalicije "Crno na Bijelo".

Oskrnavljena pravoslavna crkva u Bijelom Polju. Verbalni napad na sveštenika u Rožajama. Polomljena stakla na prostorijama islamske zajednice u Pljevljima.

O ovim incidentima izvještavaju crnogorski mediji. U njima, iz Crkvene opštine Bijelo Polje prepoznaju, kako navode, rukopis odlazeće vlasti. I izborni pobjednici nemaju sumnju da iza napada na džamiju stoje izborni gubitnici. Zdravko Krivokapić sa pljevaljskim sveštenicima ispred džamije razvio je transparent na kojem piše - Ne damo svetinje.

- Očigledan je rukopis Đukanovićevih službi, koje su na istovjetnoj matrici održavale vlast svih prethodnih godina. Podsjećamo da su to isti akteri i iste službe koje su devedesetih vršile protjerivanja i represiju nad bošnjačkim i albanskim stanovništvom koje sad navodno štite - kaže Krivokapić.

Brojne su osude ovog napada. Nižu se saopštenja vjerskih zajednica i političara. Brojna su i reagovanja na incident koji je zabilježen u prostorijama Izborne komisije u Podgorici, zbog kojeg će Koalicija Crno na bijelo podnijeti krivičnu prijavu protiv predstavnice DPS-a, koja je, kako tvrde, sakrila kupone sa glasačkih listića.

- Potpuno je nesporno da je DPS organizovano imala cilj da prilikom pregleda izbornog materijala sa ovih izbornih mjesta otuđi izborne kupone, jer ako dođe do neslaganje stvaraju se uslovi da izborna komisija poništi rezultate izbora - smatra Miloš Konotar, potpredsjednik URE.

I dok policija istražuje incidente, predstavnici pobjedničkog bloka najavljuju da će razbiti organizovani kriminal i na ključna mjesta dovesti stručne, apolitične ljude.

- Radićemo sve surotno od onga što je radio Milo Đukanović. Nikad više nećemo svađati Srbe s Crnogorcima, Albancima, Hrvatima, Bošacima. Želimo da svi zajednički gradimo Crnu Goru - poručio je Milan Knežević, predsjednik Demokratske narodne partije Crne Gore.

DPS, koju Demokratski front poziva da prizna poraz, saopštila je da je spremna za postizborne razgovore sa potencijalim partnerima, prije svega sa partijama sa kojima je do sada konstituisala parlamentarnu većinu.

Priznaju da je izborni rezultat ispod očekivanja a ostvaren je, kako navode, u uslovima pandemije i nezabilježene propagandne kampanje iz susjedstva protiv DPS-a i njenih lidera.

Na ovakav istup Mila Đukanovića odmah su reagovali iz Beograda i Podgorice. Kategorični su - Srbija se ni na koji način ne miješa u unutrašnja pitanja Crne Gore i ni na koji način nije uticala na tamošnji izborni proces.

- Nema govora o tome da je Crna Gora na bilo koji način ugrožena od strane Srbije, i više je nego jasno da je Đukanović zarobljen u političkim frazama koje je godinama koristio kako bi lažnim pričama o ugroženosti Crne Gore sticao političke poene umjesto da se fokusira na stvarne potrebe i probleme svojih građana - istakla je Ana Brnabić, premijerka Srbije.

- Đukanović je u sinoćnjem intervjuu nacrtao metu na čelu Aleksandru Vučiću i zato moram da mu kažem da u Crnoj Gori nije glasao Vučić, niti i jedan član njegove porodice, kao što nije nijedan građanin Srbije - tvrdi Andrija Mandić,  lider Demokratskog fronta. 

Srbija želi najbolje moguće odnose sa Crnom Gorom i svim zemljama u regionu, pa je vrijeme da Đukanović prestane da plaši Crnu Goru navodnim srpskim hegemonizmom, dodajući da je ta taktika propala na izborima, poručeno je iz Beograda.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )