FOTO: InfoBijeljina

Vlada Srpske izmjenama zakona o upravnoj inspekciji kreće u borbu protiv sive ekonomije. Škrebić: U RS, nažalost, ima povlašćenih poslodavaca kod kojih ne dolaze inspekcije

Od narednog mjeseca Vlada RS počinje pripreme Zakona o upravnoj inspekciji, prema kojem će neprijavljivanje radnika biti krivično djelo! Tako će, ubuduće, osim novčane kazne poslodavcu kod kojeg se pronađe radnik na crno, uslijediti i krivična prijava. Prema saznanjima "Novosti", kazna za ovo krivično djelo mogla bi biti i oko tri godine zatvora!

Nove mjere kažnjavanja posebno će da zabrinu poslodavce u oblastima ugostiteljstva, trgovine, eksploatacije i prerade drveta, građevinarstva, kao i uslužnim djelatnostima. Jer, kako kažu za naš list u Republičkoj inspekciji rada, upravo to su grane u kojima najčešće bivaju otkrivani radnici angažovani na crno.

Kako, za "Novosti", navode u Republičkoj inspekciji rada, posebna pažnja tokom kontrola i rada svih nadležnih inspektora usmjerena je na suzbijanje neprijavljenog rada.

- U izvještajnom periodu za šest mjeseci ove godine, po osnovu ugovora o radu kontrolisan je 6.181 radnik zatečen na radu kod poslodavca, od čega 138 radnika ili dva odsto nije imalo zaključen ugovor o radu i nisu bili prijavljeni na obavezne vidove osiguranja. U istom izvještajnom periodu, za šest mjeseci 2018. godine inspektori su po osnovu ugovora o radu kontrolisali 7.481 radnika, od čega 225 radnika ili tri odsto nije imalo zaključen ugovor o radu i nisu bili prijavljeni na obavezne vidove osiguranja, pojasnili su u Inspektoratu.

Iz Unije poslodavaca RS kažu za "Novosti" da su uvijek za borbu protiv sive ekonomije, ali i primjenu postojećih zakona koji regulišu oblast zapošljavanja i kontrole.

- Mi poslodavci znamo da u Srpskoj ima povlašćenih i onih kod kojih nikada inspekcija ne dolazi. Ukoliko bi zakon bio jednak za sve i da nema povlašćenih poslodavaca, lako bismo se riješili sive ekonomije i neprijavljenih radnika - kaže za "Novosti" Dragutin Škrebić, predsednik Unije poslodavaca RS.

Na najavu da će poslodavci koji budu imali radnike na crno dobiti i krivične prijave, on kaže da nije protiv ovakvog rješenja, ali samo ako to bude značilo za sve poslodavce u Srpskoj.

- Ne bih želio da se sada kontrola svede na poštene i normalne poslodavce, a da oni koji drže radnike na crno i dalje budu povlašćeni. Onda ovakvo zakonsko rješenje nema smisla - kaže Škrebić.

Prema njegovim riječima, umjesto uvođenja krivičnog djela, Vlada RS je trebalo da pokuša da smanjenjem poreza i nameta poslodavcima olakša rad na terenu, pa bi se vjerovatno i rad na crno smanjio.

Obrad Belenzada, bivši predsednik Konfederacije sindikata RS, kaže za "Novosti" da se "siva" ekonomija u Srpskoj i rad na crno lako mogu riješiti ako institucije to žele.

- Mora se samo poštovati i primijenjivati zakon. Uvođenje krivičnog djela za rad na crno je više psihološka represija prema poslodavcima. Oni koji daju novac u koverte i ne prijavljuju radnike, to će i dalje nastaviti da rade. Ako se želi suzbiti rad na crno, potrebna je bolja kontrola i primijena postojećih zakona - ističe Belenzada.

Inače, kada se govori o kontrolama na terenu, Republička inspekcija rada je u prvom polugodištu ove godine sprovela 2.543 kontrole, od čega su 823 kontrole sa utvrđenim nepravilnostima. Poslodavcima je izrečeno 635 upravnih mjera kojima je naloženo otklanjanje propusta u radu, dok su zbog počinjenih prekršaja izdata 222 prekršajna naloga u vrijednosti od 437.900 KM, a nadležnim sudovima je podneto 60 prekršajnih prijava.

KAZNE

Zakonom o radu u Republici Srpskoj propisano je da ukoliko poslodavac primi na rad radnika, a da prethodno nije zaključio ugovor o radu sa njim i nije ga prijavio na obavezne vidove osiguranja, kazna iznosi od 5.000 do 20.000 KM, dok za odgovorno lice kod poslodavca iznosi od 500 KM do 2.000 KM. Za ovaj prekršaj za poslodavca kao fizičko lice propisana je kazna od 2.000 KM do 7.000 KM.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )