FOTO: InfoBijeljina

Predloženo novo zakonsko rješenje na nivou BiH u korist samohranih roditelja. Istraživanje u Srpskoj pokazalo da više od 70 odsto ne plaća alimentaciju

Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o putnim ispravama BiH, kojim se predviđa da osobe koje nisu izmirile sve dospjele imovinskopravne obaveze iz bračnog odnosa ili odnosa roditelja i djece, odnosno alimentaciju, ne mogu izvaditi pasoš BiH, kao i da se takvim osobama već izdati pasoš može oduzeti, upućen je u Parlament BiH. Predlagač tog zakonskog rješenja je poslanik u PD Parlamentarne skupštine BiH Damir Arnaut.

Zakon o putnim ispravama BiH trenutno dozvoljava odbijanje zahtjeva za izdavanje putne isprave samo ako postoji osnovana sumnja da će podnosilac zahtjeva izbjeći da izmiri dospjele obaveze iz bračnog ili odnosa roditelja i djece, a i to isključivo "na zahtjev nadležnog suda".

Predloženim dopunama zakona se značajno pooštrava tretman prema nemarnim roditeljima, koji izbjegavaju obaveze prema svojoj djeci, jer izdavanje pasoša neće biti moguće, ako sve takve obaveze nisu izmirene, a u takvim situacijama će i oduzimanje već izdatog pasoša biti obavezno.

Svi nadležni za pitanje alimentacija će, prema predloženim dopunama, imati obavezu da podatke o izmirenju tih obaveza dostavljaju službama za izdavanje putnih isprava. Oni će ih potom elektronski upisati u centralnu evidenciju putnih isprava.

Ovakve izmjene zakona samohrani roditelji vide kao "jak vjetar u leđa" da se konačno nateraju na plaćanje alimentacije svi oni koji je sada izbjegavaju.

Istraživanje Udruženja samohranih roditelja "Ponos" iz Banjaluke pokazalo je poražavajuće podatke. Naime, čak 70 odsto roditelja ne plaća alimentaciju, oko 20 odsto njih je plaća povremeno, dok samo od 6 do 10 odsto roditelja redovno plaća alimentaciju svojoj djeci.

Dijana Mijatović, zakonska zastupnica pomenutog Udruženja, kaže, za "Novosti", da svaka zakonska inicijativa, koja će doprinijeti da se podigne svijest roditelja da plaćaju alimentaciju je dobrodošla.

- Neodgovorni se moraju sankcionisati. Mnoge majke ostaju bez alimentacije ili je ne dobijaju, jer zakonska regulativa, ali i čitav sistem oko te oblasti nije uređen kako treba - ističe Dijana Mijatović.

Ona kaže da alimentacija pripada djeci i da samo treba poći od te činjenice.

- Alimentacija na latinskom znači hrana. To vam sve govori. Sramotno je da samohrani roditelji budu prepušteni sami sebi, jer nema zakonskih rješenja, koje jasno uređuju tu oblast - pojašnjava Mijatovićeva. 

SIMBOLIČNE CIFRE

Samohrani roditelji u Srpskoj kažu, za "Novosti", da su alimentacije u RS izuzetno male i iznose od 50 maraka pa do 30 odsto plate.

- Isplaćuju se majci ili ocu dok dijete ne napuni 18 godina, a zatim može dijete da podnese zahtjev da se nastavi isplaćivanje zbog školovanja do 26. godine - kažu roditelji.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )