FOTO: InfoBijeljina

U Brčkom najavili sankcije za prekršioce Zakona o fiskalizaciji. Od danas inspektori kreću na teren u kontrole i preduzimaće rigorozne mjere

Direktor Direkcije za finansije Brčko distrikta Bosne i Hercegovine Mato Lučić najavio je sankcije protiv onih koji se ne pridržavaju Zakona o fiskalnim sistemima.

On je na konferenciji za novinare koju je održao sa Miodragom Trifkovićem, direktorom Poreske uprave, i Davorom Ninićem, šefom Finansijske inspekcije Poreske uprave, podsjetio da je do sada fiskalizovano preko 2.700 poreskih obveznika, odnosno 94 odsto svih poreskih obveznika, te da je ostalo da se prijavi oko 200 poreskih obveznika.

- Oko 150 poreskih obveznika koji su u sistemu ne prijavljuju dnevni promet. Protiv njih ćemo podnijeti prekršajne prijave, a prije svega uvešćemo prekršajne mjere protiv onih koji se nisu prijavili u sistem i tih je do 200. Od danas krećemo sa sprovođenjem ovog dijela zakona protiv svih onih koji ne izdaju fiskalne račune kupcima - naglasio je Lučić.

On je dodao da će se ispraviti i greška u sistemu i omogućiti poreskim obveznicima da izdaju račune i na ćirilici.

- Svi koji žele da račune izdaju na ćirilici mogu se obratiti Poreskoj upravi - kazao je Lučić.

Direktor Poreske uprave Brčko distrikta BiH Miodrag Trifković najavio je od ponedeljka početak primene represivnih mjera za one koji se ne pridržavaju Zakona.

- Poreska uprava je dužna da sprovede te mjere i to ćemo učiniti od naredne nedelje. Danas ćemo sačiniti plan tih aktivnosti i inspektori će krenuti na teren i izdaće prekršajne mjere prvo onima koji nisu izvršili nabavku fiskalnog uređaja, a nakon toga svima onima koji neredovno izdaju fiskalne račune kupcima i onima koji ne šalju dnevne izvještaje Poreskoj upravi putem servera - kazao je Trifković.

Davor Ninić, šef Finansijske inspekcije Poreske uprave, još jednom je podsjetio poreske obveznike da se kazne za nepoštovanje Zakona o fiskalnim sistemima kreću od 500 do 15.000 KM i da postoji mogućnost i za zatvaranje objekta na trideset dana.

- S obzirom na to da su protekli svi rokovi za inicijalnu fiskalizaciju, a poreski obveznici fiskalizacije su nekoliko puta upozoravani da ispoštuju svoju zakonsku obavezu, Finansijska inspekcija je spremna i kreće u sprovođenje represivnih mera - kazao je Ninić.

Zakon o fiskalnim sistemima u Brčko distriktu stupio je na snagu 1. januara 2019. godine. Od polovine marta kada je počelo instalisanje fiskalnih kasa, pa do sada nisu vršene kontrole primjene ovog zakona.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )