FOTO: null

Na proljećnom zasjedanju Sabora patrijarh Srpske crkve Irinej mogao bi da pokrene preispitivanje pozicije vladike vranjskog Pahomija. Tu inicijativu pokušava da osujeti vladika bački Irinej, koji čak priprema i kontraakciju – rehabilitaciju penzionisanih

Ovogodišnje zasjedanje Sabora počinje u Pećkoj patrijaršiji u nedelju, 29. aprila. Pripreme već uveliko traju, a najbrojnija interesna grupacija vladika već se prije nekoliko dana sastala kod episkopa bačkog, gdje je dogovarana taktika za Sabor, otkriva Blic.rs.

Kao bitna najavljena zvanična tema zasjedanja je promjena Ustava SPC u kojoj ima odredaba o kojima se spekuliše nekoliko godina.  Činjenica je, međutim, da se izmjena Ustava pojavljuje baš na ovom zasjedanju, dok dio Sabora smatra da Crkva ima prečeg i bitnijeg posla.

To su precizno određivanje SPC prema briselskom dijalogu i Kosovu, ali i prema međunarodnoj tužbi u Londonu koju su žrtve pedofilije pokrenule protiv pojedinih vladika i sveštenstva.

Mimo dnevnog reda, pred Saborom bi mogla da se nađe sudbina vladike vranjskog Pahomija.

U javnosti ovaj vladika poznat je odranije zbog nečasnih radnji i tvrdnji mladih bogoslova da su bili izloženi pritisku na bludničenje.

Međutim, ono što sada stavlja Pahomija u žižu interesovanja i samog patrijarha je činjenica da je pronevjerio crkvene pare. Dokaz patrijarhu pružila je igumanija Stefanida, starješina manastira Sveti Prohor Pčinjski.

Ona je optužila Pahomija za zloupotrebu njenog potpisa, a čime je pronevjereno 300.000 evra. Problem koji je izazvao Pahomije nije samo u mahinacijama sa novcem već i u činjenici da je igumanija poslije 25 godina napustila manastir i otišla u Gračanicu.

Svojevremeno, kada su prve optužbe na račun vladike Pahomija krenule, Crkva je takođe pokrenula spor pred svojim sudom. Nakon lobiranja pojedinih vladika, među kojima se posebnom požrtvovanošću istakao episkop bački, Pahomiju nije presuđeno. Pred državnim sudovima slučaj zlostavljanja četvorice dječaka je zastario.

– Možda je zastario pred sudovima, ali djela ne zastarjevaju. Kada je riječ o vladici Pahomiju, skupilo se mnogo toga, uključujući i novac – kaže jedan od vladika.

Vladici Pahomiju, ali i njegovom dobrom prijatelju penzionisanom vladici zvorničko-tuzlanskom Vasiliju (Kačavendi), međutim, predstoji ozbiljan problem.

Žrtve zlostavljanja nezadovoljne domaćim i crkvenim sudovima, pokrenule su tužbu u Londonu. Tužba je stigla i prije izvjesnog vremena na adresu SPC. Kako saznajemo, vladike su angažovale skupog advokata koji ima titulu lorda da ih zastupa.

U ovakvoj atmosferi vladika bački namjerio je da ostvari svoj plan – da rehabilituje penzionisane i smijenjene Vasilija i nekadašnjeg vladiku mileševskog Filareta. Vladika bački, iako jedan od najobrazovanijih episkopa i teologa ne samo u pravoslavnom svijetu, zapravo je godinama zaštitnik nedostojnih. Iako ima različitih objašnjenja za tu čudnu sklonost, najbliže istini je da on ima najbrojniju glasačku mašinu u Saboru, a tako i najveći uticaj.

Sadašnja namjera vladike bačkog Irineja da vrati smjenjene vladike koje su mu bile i ranije potčinjene direktno je povezana sa promjenom crkvenog Ustava, odnosno s njegovom stavkom o promjeni načina biranja patrijarha. Umjesto dosadašnjeg apostolskog biranja – poput apostola koji su birali zamjenika na Judino mjesto, bacivši kocku između dvojice koje su izabrali ili dosadašnje prakse da se izvlači koverta sa imenom – za budućeg patrijarha SPC biće dovoljna samo dvotrećinska većina glasova. Takvom izmjenom biranja patrijarha otvara se novi prostor za lobiranja, klanove, interes, a u tome niko nije veći majstor od vladike bačkog Irineja.

Promjena imena Crkve, manja ovlašćenja vladikama

Najmanje sporna za vladike u predlogu Ustava biće izmjena imena SPC. Ukoliko prijedlog Ustava bude usvojen Srpska crkva će se ubuduće zvati Srpska pravoslavna crkva – Pećka patrijaršija. Među izmjenama je i da će pojedine, stare eparhije prerasti u mitropolije, a tako i će i vladike dobiti viši čin. Među spornim izmjenama su odredbe ko će upravljati manastirskog imovinom, ali za vladike među najpornije promjene su vezane za crkveno-sudske odnose. Ova odredba mogla bi da ograniči moć episkopa koju pojedini od njih zloupotrebljavaju posebno prilikom kanonskih otpusta sveštenika iz svoje Eparhije u neku drugu.

Međutim, kako sada stvari stoje male su šanse da novi izmijenjeni Ustav bude usvojen na ovom zasjedanju. On će gotovo je sigurno pretrpiti izmjene prije konačnog usvajanja.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )