FOTO: pixabay

Godina puna haosa, neizvjesnosti i teških dana dolazi do svog kraja, a ljudi koji su i ove godine marljivo radili za kulturu i umjetnost, svi na svoj način sabiraju urađeno.

Udruženje za promociju i popularizaciju književnosti “Imperativ” ove godine obilježilo je pet godina postojanja, a jedan od prvih događaja koji su održani, u smanjenom obimu, nakon ponovnog otvaranja ustanova kulture, bio je treći Festival književnosti “Imperativ”, održan u Banskom dvoru.

- Tokom pripreme “Imperativa” napustio nas je naš prijatelj i umjetnički direktor festivala, pisac Bekim Sejranović. Program za treće izdanje festivala je bio spreman i odlučili smo da uprkos pandemiji, a u Bekimovu čast - festival ipak bude održan - naveli su iz ovog udruženja.

“Imperativ” je održan uz poštovanje svih mjera, a tokom pet festivalskih dana održano je 25 različitih programa, a realizovan je i sajamski dio, na kojem su posjetioci mogli da se upoznaju s novim naslovima domaće i svjetske književnosti. Smotra je realizovana u okviru programa “Razgovor s piscem”, “Note i slova” i “Poeziju će svi čitati”.

- Ideja direkcije festivala bila je da tokom održavanja “Imperativa” Banjaluka bude u znaku knjige, a ove godine je realizovana i kroz program “Kafa sa piscem”, koji je održan u kafiću “Joko”, mjestu koje takođe aktivno promoviše književnost i kulturu kroz organizaciju različitih događaja - rekla je direktorica Udruženja za promociju i popularizaciju književnosti “Imperativ” Sanela Babić.

To što su ovaj festival, kao i književne večeri mimo njega, bili posjećeni, još je jedan dokaz koliko je kultura u ovom vremenu neophodna i koliko je književnost utjeha i spas u svakom vremenu.

- Jesenju sezonu počeli smo promocijom romana “Nemoj me buditi” i čitanjem poezije Marka Tomaša. Novi roman Darka Cvijetića “Što na podu spavaš” izazvao je veliko interesovanje publike, kao i knjiga “Bunt dece socijalizma” doajena rok novinarstva Dušana Vesića. Banjalučki novinar i književnik Ranko Preradović u knjigu “Moji sagovornici” sabrao je isječke iz razgovora koje je sa mnogim značajnim književnicima vodio od 1963. do 2017. godine. Ovogodišnje predstavljanje novih književnih djela i književnika završili smo programom “Poeziju će svi čitati” kroz koji smo predstavili dvije mlade pjesnikinje čije vrijeme tek dolazi Mašu Živković iz Beograda i Vladanu Perlić iz Banjaluke - objasnila je Babićeva, izrazivši zahvalnost svima koji prate njihov rad i poseban ponos što su ove godine omogućili da zbirka Vladane Perlić “Isus među dojkama” bude objavljena u izdavačkoj kući “Lom”.

Preporuke

Za kraj godine Udruženje “Imperativ” izdvojilo je nekoliko naslova, koje preporučuju za čitanje u prazničnim danima:

“Katarina” - Draško Sikimić

“Mliječni zubi” - Lana Bastašić

“Isus među dojkama” - Vladana Perlić

“More je bilo mirno” - Tanja Stupar Trifunović i Tatjana Vidojević

“ Monument” - Berislav Blagojević

 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )