FOTO: null

Banjaluka - Narodna i univerzitetska biblioteka Republike Srpske u Banjaluci već je osam decenija poslanik knjige, pisane, ali i izgovorene riječi, a u eri digitalizacije postala je još jači saveznik očuvanja naučenog, učenja novog i promovisanja istinski

Na današnji dan, kada biblioteka proslavlja 80 godina postojanja i kada će se svi zaposleni sa direktorom Ljiljom Petrović-Zečić na čelu prisjetiti svega šta su uradili proteklih godina, te primiti brojne čestitke, između ostalih, i od gradonačelnika Banjaluke Slobodana Gavranovića, počinje i velika kampanja "Njegujmo srpski jezik", koja će trajati do kraja godine. U okviru kampanje, o kojoj su na pres-konferenciji juče, pored Petrović-Zečić, govorili i direktor predstavništva RS u Srbiji Mlađen Cicović, direktor Radio-televizije RS Draško Milinović, urednik fotografije u listu "Politika" Željko Jovanović, te asistent na Filološkom fakultetu Univerziteta u Banjaluci Goran Milašin, u holu biblioteke narednih 30 dana biće otvorena izložba fotografija na kojoj ličnosti iz javnog i kulturnog života Srpske i Srbije ukazuju na važnost pravilne upotrebe jezika. Između ostalih, na fotografijama, odnosno eduktivnim posterima, koje je uradio Jovanović, su predsjednik RS Milorad Dodik, koji je i pokrovitelj kampanje, predsjednik Akademije nauka i umjetnosti RS Rajko Kuzmanović, italijanska glumica Monika Beluči, književnik Vladimir Kecmanović, režiser Nikola Pejaković, kompozitor Mladen Matović, umjetnik Nele Karajlić, te brojni drugi kulturni i medijski radnici. Ova izložba biće predstavljena u sedam gradova Republike Srpske.

- "Knjige, braćo moja, knjige, a ne zvona i praporce", pisao je ovo pre dva i po veka Dositej Obradović. Koliko je ta izreka aktuelna u ovo vreme govori nam zaglušujuća buka tabloidnih sadržaja, naročito internet medija, da napravi od nas potrošačke zombije. U tim uslovima teško je malim i siromašnim narodima, kao što je naš, da sačuvaju svoj nacionalni i kulturni identitet. Naravno, osnov svega je jezik, znanje, koje ne može biti stečeno bez pravopisa - kazao je Jovanović.

Kompletan projekat, istakla je Petrović-Zečić, preuzeli su od prijatelja iz Srbije, koji su ga i osmislili.

- Pored naše biblioteke, nosilac projekta u RS je Filološki fakultet, koji su kreirali jezičke nedoumice sa kojima se svakodnevno susrećemo, i RTRS kao generalni medijski pokrovitelj u čijem televizijskom i radijskom programu će se emitovati spotovi, koje je režirao Svetislav Bule Goncić i džinglovi sa jezičkim poukama - rekla je Petrović-Zečić.

Prema njenim riječima, biće održano i niz poučnih predavanja u kojima će učestvovati ugledni profesori, lingvisti, koji će govoriti o značaju srpskog jezika.

- Na kraju kampanje biće izdata i zajednička publikacija koja će objediniti akcije u Srbiji i RS, koja će nam svima moći koristiti kao značajan jezički poučnik - istakla je ona.

Glavni posrednik između Srbije i Srpske je predstavništvo RS u Srbiji, a direktor predstavništva Mlađen Cicović je istakao da mu je čast što je imao priliku da učestvuje u projektu koje ima cilj očuvanje srpskog jezika i pisma.

Kako je naglasio direktor RTRS-a Draško Milinović, oni su od prvog trenutka podržali ovu kampanju.

- Oba televizijska i radijski program, kao i portal, obezbijediće prostor za ovu sjajnu kampanju, kako bi do svakog građanina RS došle poruke koje želimo da pošaljemo - kazao je Milinović i dodao da je cilj da i u pismenom i u usmenom izražavanju dođemo do tog nivoa da jedni druge ispravljamo.

I asistent Filološkog fakulteta u Banjaluci Goran Milašin podsjetio je na očuvanje i njegovanje srpske govorne kulture, te da je sa zadovoljstvom, a inspirisan svojim studentima, osmislio i podsjetio na česte jezičke nedoumice koje svakodnevno čitamo i slušamo.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )