FOTO: InfoBijeljina

U ugljevičkom Centru za kulturu promovisana je knjiga "Sveti mučenici zvorničko-tuzlanski" autora protonamjesnika Nemanja Eraka i jereja Branislava Nedića, koja govori o stradanju srpskog naroda i sveštenika Eparhije zvorničko-tuzlanske u 20. vijeku.

Koautor Erak rekao je da je ovo djelo nastalo na prijedlogu za kanonizaciju Svetih mučenika zvorničko-tuzlanskih koje je Srpskoj pravoslavnoj crkvi uputio Njegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Fotije.
 
"Sam čin kanonizacije pokazuje da žrtva ovih stradalnika nije uzaludna, već da su oni sada naši molitvenici i zastupnici pred Bogom. To je i napisao u uvodnoj riječi episkop Fotije", rekao  je Erak.
 
On je pojasnio da se knjiga sastoji iz dva dijela, prvi počinje opisom stradanja pravoslavnih Srba u dobojskom logoru 1915. godine, a završava se stradanjem srpskog nedužnog življa u Sijekovcu 1992. godine.
 
"U knjizi su pomenuta mnoga imena mučenika ljudi, žena i djece, kao i mnogi sveštenici, monasi i monahinje koji su kao pastiri stradali sa svojim narodom od Austrougarske monarhije, a zatim i u vrijeme Nezavisne Države Hrvatske od ustaških i muslimanskih ruku", rekao je Erak.
 
Promociji knjige prisustvovao je i načelnik opštine Ugljevik Vasilije Perić, koji je rekao da su se na području Ugljevika u prošlosti desila velika stradanja srpskog naroda, a posebno u Drugom svjetskom ratu u mjestima Donje i Gornje Zabrđe, gdje je ubijeno više od 300 ljudi.

 
"Srpski narod je uvijek spreman da oprosti sve ono što je preživljavao u prethodnom periodu, u burnoj istoriji i borbi za slobodu, ali često se dešava da mnogo toga zaboravimo. Ne smijemo zaboraviti ova stradanja. Mi pravoslavci imamo ljubav i dušu Svetosavsku i uvijek smo spremni da oprostimo, ali i da živimo sa svim ljudima dobre volje", poručio je Perić.
 
Umjetnički direktor Centra za kulturu Predrag Vujević rekao je da ova knjiga svjedoči o tome da je nad Srbima izvršen genocid jer su ubijane bebe od nekoliko mjeseci, pa sve do nemoćnih staraca.
 
"Išlo se s ciljem da se zatre jedan narod. Sama tehnika ubijanja govori o specifičnom mentalnom stanju tih ljudi, s takvom strašću su ubijali da to normalan ljudski mozak ne poima", rekao je Vujević.
 
Izdavač knjige je "Sinaj", uz blagoslov Njegovog preosveštenstva episkopa zvorničko-tuzlanskog Fotija. 
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )