FOTO: null

Klub Srba u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH neće biti popunjen ni u ovom sazivu! U ovom sazivu Klub Srba Doma naroda PFBiH u ovom sazivu brojaće 14 članova od maksimalnih 17. Od imenovanih 14 Srba samo četvoro su izabrali Srbi iz Federacije BiH i to su četiri delegata iz Livanjskog kantona, koji obuhvata Drvar, Grahovo i Glamoč.

Ostalih deset Srba delegirale su stranke iz Federacije, i to SDP je pronašao čak šest srpskih delegata, Liberalna stranka dva i po jednog Srbina su uputili HDZ BiH i SDA! Ovakav odnos snaga u Federaciji BiH još jednom je pokazao da su Srbi statistička greška u ovom entitetu i da ih ima oko tri odsto, kaže, za “Novosti”, Drago Puzigaća, član SNSD i budući delegat u Domu naroda PFBiH.

- Iako se u više navrata upozorava da Srbi moraju biti zastupljeni u Klubu sa maksimalnih 17 delegata, ali koje bi prije svih birali Srbi u Federaciji BiH, to se nije desilo - kaže Puzigaća.

On dodaje da će rad Kluba Srba zavisiti i od formiranja vlasti na zajedničkom nivou BiH, jer ukoliko bi SNSD-HDZ i BiH-SDA formirali većinu na nivou BiH, onda bi vjerovatno bila i bolja saradnja u Klubu Srba između delegata pomenutih stranaka.

Inače, CIK BiH je prije dva dana donijela odluke o raspodjeli mandata u Dom naroda Parlamenta FBiH i to jednog nedostajućeg iz reda Bošnjaka, dva nedostajuća iz reda Ostalih i dva iz reda Srba od nedostajućih pet. Mandati u Domu naroda Parlamenta FBiH iz reda srpskog naroda dodjeljeni su Velemiru Tanoviću (Bosansko-podrinjski kanton Goražde) i Dragi Puzigaći (Kanton 10). Ali dalje nije riješeno pitanje popune svih 17 mjesta u Klubu Srba u Domu naroda PFBiH.

CiK BiH je poručila da će u četvrtak potvrditi spisak delegata u Domu naroda FBiH, ali i da će u narednom periodu posebnim aktom propisati popunu Doma naroda PFBiH za situacije, kada određeni klub konstitutivnih naroda nije moguće popuniti i nakon drugog kruga raspodjele mandata.

Ovakva odluka CIK BiH, kako kažu srpski politički predstavnici iz FBiH, nije dobra jer će CIK BiH popunjavati Klub Srba iz drugih kantona po Federaciji gdje nema Srba, a ne iz Livanjskog kantona, gdje je najveća koncentracija srpskog stanovništva.

- Kada bi gledali kako da se popuni srpski broj u Klubu onda bi bilo najrealnije da se još tri mjesta daju Livanjskom kantonu, ali to je teško očekivati od CIK BiH i nažalost ova mjesta bi mogla pripasti SDP i drugim strankama iz FBiH - poručili su srpski politički predstavnici iz Federacije BiH.

UKINUTI VIJEĆE NARODA

Milorad Dodik, predsedavajući PBiH, izjavio je nedavno da će RS, ako ne bude popunjen Klub Srba u Domu naroda PBiH, pristupiti ustavnim promjenama i ukinuti Vijeće naroda RS.

- Cilj nam je da promijenimo Ustav RS. Ne može se desiti da Veće naroda RS, koje je nametnuo visoki predstavnik, služi za ometanje rada naših organa - objasnio je Dodik, i napomenuo da Vijeće naroda nije obaveza iz Dejtonskog sporazuma, ali da je obaveza FBiH da ima Dom naroda.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )