FOTO: Nezavisne

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić i direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislav Zeljković potpisali su danas, tokom onlajn ceremonije, sporazum o donaciji 5.000 RT-PCR kitova za otkrivanje virusa korona sa predstavnicima kineske kompanije "BGI Biotechnology" iz Vuhana i Fondacije "Mammoth" iz Šenžena kao donatorima.

U ime donatora sporazum su potpisali Li Ning, potpredsjednik BGI grupacije, te Vang Kai, generalni sekretar Fondacije "Mammoth", a onlajn ceremoniji prisustvovali su i Nina Sajić, savjetnik srpskog člana i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika, Jin Je, izvršni direktor BGI grupacije, te Ksi ju, savjetnik u Ambasadi Narodne Republike Kine u BiH.
 
Donacija je namijenjena Republici Srpskoj kao podrška borbi protiv pandemije virusa korona, kako bi se unaprijedilo otkrivanje virusa korona, a predviđeno je da ova značajna donacija bude isporučena Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske kao krajnjem korisniku.
 
Obraćajući se prisutnima ministar Alen Šeranić je zahvalio donatorima za ovu podršku u borbi protiv virusa korona, ističući da Republika Srpska cijeni svu dosadašnju pomoć Narodne Republike Kine i njenog naroda u suočavanju sa pandemijom koja je globalni izazov. On je istakao da se nada i budućoj saradnji u oblasti istraživanja sa BGI grupacijom, te je podsjetio da Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske već ima dobru saradnju i sa drugim kineskim kompanijama sa kojima se radi na nekim od najznačajnijih projekata u oblasti zdravstva u Republici Srpskoj.
 
U ime srpskog člana i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika, tokom ceremonije potpisivanja Sporazuma o donaciji, obratila se Nina Sajić, koja je istakla da ova donacija predstavlja još jedan dokaz da solidarnost nije samo slogan nego da je duboko ukorijenjena u kineskom društvu. Izražavajući zahvalnost BGI kompaniji i fondaciji "Mammoth", podsjetila je da je Narodna Republika Kina bila među prvim zemljama koja je pružila pomoć Republici Srpskoj na početku izbijanja pandemije.
 
Direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislav Zeljković istakao je da Institut svakodnevno koristi RT-PCR testove u svom radu, te da je ova donacija značajna pomoć, dodajući da je ova vrsta testova iz Kine već uspješno korištena u otkrivanju virusa korona u Republici Srpskoj.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )