FOTO: Glas Srpske

Potencijalni kupac iz Kine nije uplatio depozit za bijeljinsku Fabriku šećera u stečaju u predviđenom roku za koju je nudio sedam miliona maraka, a dalja sudbina ovog preduzeća trebalo bi biti poznata u petak nakon Skupštine povjerilaca.

Stečajni upravnik “Šećerane” Nebojša Matić potvrdio je juče za “Glas Srpske” da bankar iz Kine Dragan Guru Đuragin nije uplatio depozit u roku koji je istekao 31. oktobra. 

O svemu će, kaže, danas informisati Odbor povjerilaca, koji je ranije dao pozitivno mišljenje na pismo namjere ovog investitora. 

 - Konačnu odluku da li će ponuda iz Kine i dalje ostati u igri donijeće Skupština povjerilaca - rekao je Matić. 

Dodao je i da će Odbor povjerilaca upoznati sa ponudom fočanskog preduzeća “Pavgord” koje je za “Šećeranu” ponudilo pet miliona KM i već uplatilo 100.000 maraka depozita. Ta firma je iskazala namjeru da odmah nakon odobrenja Skupštine povjerilaca i potpisivanja ugovora uplati preostali iznos umanjen za iznos depozita.

Predsjednik Odbora povjerilaca “Šećerane” Vojislav Nikolić kaže za “Glas Srpske” da je Odbor na posljednjoj Skupštini dobio mandat da raspiše tri prodaje po cijeni od deset miliona maraka.

- S obzirom na to da se na te tri prodaje niko nije prijavio tražili smo novu sjednicu Skupštine kako bismo utvrdili šta dalje. Nemamo ovlašćenje da prodamo preduzeće po cijeni nižoj od deset miliona - pojasnio je Nikolić, istakavši da je Odbor dao pozitivno mišljenje na ponudu investitora iz Kine jer je on u pismu namjere naveo da želi da oživi “Šećeranu” i ponovo pokrene proizvodnju. 
Bijeljinsku fabriku godinama mjerka i Banjalučanin Goran Vajkić, koji je za nju bio spreman da plati 6,9 miliona maraka, ali njegova ponuda nije razmatrana. 

Osim toga, u više navrata za “Šećeranu” su bile zainteresovane i firme “Soltist” i “Sariel”, ali u dva navrata nisu ispoštovale propise i uplatile depozit, tako da je prodaja preduzeća Turcima propala. Nakon njih, u trku za propalo preduzeće ušla je i kompanija “Niva” iz Žablja u Srbiji koja se bavi proizvodnjom medicinskih sredstava od gaze i vate.

Imali su namjeru da nakon što kupe fabriku, u njoj prošire svoju proizvodnju i zaposle 100 radnika, ali je i ta ponuda propala. 

“Šećerana” zjapi prazna već 12 godina, a stečaj je pokrenut 2015. godine.  Za sve ove godine preduzeće je prodavano po cijeni od deset miliona maraka. 
 

Mogućnosti

Vojislav Nikolić je rekao da je u igri nekoliko rješenja u vezi sa daljom sudbinom “Šećerane”.

- Stečajni upravnik je predlagao spuštanje cijene, a predstavnici radnika da se raspiše oglas o prodaji preduzeća bez početne cijene. Moj stav je da se namire potraživanja razlučnih povjerilaca parcijalnom prodajom imovine “Šećerane” i da se onda ide u proces preuzimanja imovine na ime naplate povjerilaca - rekao je Nikolić.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )