FOTO: null

Kineska svemirska stanica Tiangong-1 trebalo bi da se za vikend nekontrolisano vrati u Zemljinu atmosferu, saopštila je Evropska svemirska agencija (ESA) koja ističe da je opasnost da će dio stanice nekoga pogoditi gotovo ravna nuli.

"Najveći dio stanice će izgorjeti zbog veoma visoke temperature koja će nastati pri njenom ulasku u atmosferu velikom brzinom", ističe ESA na svojoj internet stranici.

Ali "s obzirom na ono što se događa kod kontrolisanih povrataka svemirskih brodova slične veličine i mase, možemo očekivati" da će "neki dijelovi odoljeti tom procesu i pasti na Zemlju", dodaju iz agencije.

Kina ipak ne misli tako.

Tiangong-1 bi "trebalo da sasvim izgori na svom povratku u atmosferu", objavilo je CMSEO (Kinesko inženjersko odjeljenje za letove s ljudskom posadom), a prenijela je Sinhua, zvanična kineska novinska agencija.

Stanica koja trenutno nema ljudsku posadu a velika je poput autobusa, mogla bi pasti između 31. marta i 2. aprila, a najvjerovatnije će to biti 1. aprila, po zadnjim procjenama ESA.

Evropska agencija smatra da je Kina izgubila kontrolu nad Tiangongom-1 još u martu 2016. godine.

Prva kineska svemirska stanica, lansirana u septembru 2011. godine, Tiangong-1, čije ime znači "Nebeska palata", duga je 10,4 metara, a široka 3,3 metra. Ima eksperimentalnu laboratoriju i servisni modul, kao i dvije solarne ploče dimenzija 3x7 metara.

Područje na koje bi ostaci mogli pasti veoma je veliko i tačnije će se utvrditi ovih dana. Za sada se ono prostire između 42,8 stepeni sjeverne do 42,8 stepeni južne zemljine širine. Dijelom obuhvata i jug Evrope.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )