FOTO: YouTube/Screenshot

Kina je najavila da će u svemir slati robote za rudarenje na asteroidima. Oridžin spejs će lansirati raketu "Long marč", kojom upravlja Kineska nacionalna svemirska uprava, u kojoj će biti prvi robot za rudarenje. Cilj misije je da se podstaknu privatne kompanije da započnu eksploataciju svemirskih resursa.

Firma sa sjedištem u Pekingu nazvala je svoju letjelicu "Svemirski rudarski robot", mada će više istraživati nego što će stvarno rudariti. Koristiće se za testiranje tehnologija neophodnih za sletanje kao i za miniranje asteroida, kako bi se pronašli dragocjeni minerali i elementi poput zlata, srebra i kobalta.

Iskopavanje svemirskih resursa sve je popularnije posljednjih godina, pa smo tako mogli da vidimo niz poduhvata kojima je cilj da profitiraju od ove industrije, čija se potencijalna vrijednost procenjuje na čak trilion dolara.

Izgledi za novu zlatnu groznicu doveli su do otpora nekih naučnika, koji se plaše da će druge planete i svemirska tijela biti eksploatisani na isti način na koji je Zemlja bila tokom posljednjih nekoliko vijekova, pa je predloženo da se 85% Sunčevog sistema zaštiti od industrijskih aktivnosti i "tretira kao divljina".

"Osmina gvožđa u pojasu asteroida više je od milion puta veća od svih trenutno procijenjenih rezervi rude gvožđa na Zemlji. To može biti dovoljno vijekovima", navodi se u prijedlogu naučnika.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )