FOTO: null

Kina, odnosno njena Izvozna banka, spremna je da kreditira izgradnju drugog bloka Termoelektrane (TE) Gacko instalisane snage do 350 MW, gdje bi radove izvodila kineska kompanija "Dongfang Electric Corporation Limited".

Navedeno je to u Nacrtu memoranduma o saradnji koji su Vladi RS dostavili predstavnici ove kompanije, a u kom je izražena spremnost za obezbjeđenje kreditnih sredstava u iznosu od 85 odsto investicije po sistemu "ključ u ruke", dok bi preostali dio obezbijedila RS iz sopstvenih izvora.

Nosilac ovog projekta, ujedno i investitor, je "Elektroprivreda RS" (ERS), odnosno njeno zavisno preduzeće Rudnik i termoelektrana (RiTE) Gacko, uz podršku Vlade RS, koja će morati dati određene garancije za njegovu realizaciju. Iz toga jasno proizlazi da će TE Gacko 2 biti u stoodstotonom vlasništvu RS, kako smo ranije i objavili, što pokazuje novi kurs u ovoj oblasti jer se RS okreće sopstvenim ulaganjima, a ne ulaganjima strateških partnera. Tim povodom, danas su u Banjaluci opet boravili predstavnici kineske kompanije "Dongfang Electric", koji su predstavnicima resornog ministarstva, te upravama ERS i RiTE Gacko predstavili mogućnosti i namjere ove kompanije, koja je među najvećim u svijetu u oblasti proizvodnje elektroenergetske opreme, s prihodima u prošloj godini od 22 milijarde dolara. Podsjećanja radi, ova kompanija, koja vrlo uspješno privodi kraju projekat izgradnje TE Stanari, prošle sedmice je dostavila Vladi RS pismo namjere u vezi sa saradnjom u realizaciji projekta izgradnje novog bloka TE Gacko.

Petar Đokić, ministar industrije, energetike i rudarstva RS, rekao je da su rezultati "Dongfanga" na svjetskom nivou, koji su im predstavljeni danas, zaista impresivni i pokazuju da se radi o izuzetno respektabilnom partneru.

On je dodao da će se Vlada RS u narednim danima upoznati s pismom namjere i razgovorima vođenim s predstavnicima kineske kompanije.

"Nakon što Vlada odobri ovaj projekat, krećemo u konkretne aktivnosti, a to je potpisivanje memoranduma o spremnosti na saradnju, definisanje osnovnih preduslova, te na izradu studije ekonomske opravdanosti za izgradnju takvog objekta", rekao je Đokić. On je dodao da će kineski partneri biti stručni konsultant u izradi studije, te da su ponudili da pomognu u stvaranju finansijske pretpostavke za realizaciju ovog projekta putem podrške kineske vlade, odnosno Kineske banke, koja prati kompaniju "Dongfang" u njenim projektima. Ipak, rekao je da je u ovom trenutku nemoguće govoriti o procjeni vrijednosti investicije, što će se znati izradom studije.

"Mi smo spremni da radimo dan i noć na pripremi svega za konkretne razgovore u pogledu zaključivanja ugovora", poručio je Đokić i dodao da je do sljedeće godine moguće izraditi studiju, definisati osnovne preduslove i zaključiti ugovor, nakon čega je moguće krenuti u realizaciju.

Lan Zehai, potpredsjednik kompanije "Dongfang", rekao je da je Vlada RS iskazala interes za realizaciju projekta izgradnje drugog bloka TE Gacko, te da su oni apsolutno ubijeđeni da zajedno s Vladom RS i ERS mogu ovaj projekat uspješno privesti kraju, te tako doprinijeti razvoju energetike u RS.

Branislava Milekić, generalni direktor ERS, rekla je da je postojeći blok TE Gacko, pušten u rad 1983. godine, a da je BiH, a samim tim i RS, potpisnica ugovora o uspostavi energetske zajednice, te su u obavezi da primjenjuju direktive EU u vezi s ekološkim standardima.

"Očekujemo da ćemo zajedno sa Dongfangom, u narednom periodu, uspjeti da uradimo potrebne studije koje bi nas opredijelile u donošenju odluka u vezi s izgradnjom novog bloka TE Gacko", rekla je Milekićeva i dodala da je ovaj projekat značajan za dugoročnu elektroenergetsku nezavisnost RS. Komentarišući namjeru kineske kompanije za realizaciju ovog projekta, ekonomski stručnjaci ističu da je to pozitivna stvar.

Predrag Duduković, član Udruženja ekonomista RS - SWOT, rekao je da u ovaj proces svakako treba ući, posebno ako se bude realizovao pod povoljnim, odnosno prihvatljivim uslovima za RS.

"Svaka takva investicija će u početnoj fazi izgradnje zaposliti nekakve naše kapacitete, a nakon otvaranja i početka proizvodnje struje naravno da povećava promet, kada je u pitanju isporuka i prodaja struje, te se samim tim jača budžet i preduzeća i RS", rekao je Duduković.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )