FOTO: null

Privremeni upravnik Bobar banke Savo Ševaljević sprema izveštaj agenciji za bankarstvo RS. Tražiće se od glavnih akcionara da se izjasne mogu li da dokapitalizuju banku

Privremeni upravnik Bobar banke Savo Ševaljević najavio je da će Agenciji za bankarstvo Republike Srpske do 20. decembra podneti izveštaj s ciljem ubrzanja procesa rešavanja stanja u ovoj banci. Ovaj izveštaj biće ključan za dalji opstanak ili eventualno gašenje banke.

Ševaljević kaže da banka radi, da bezgotovinsko plaćanje radi, ali ne i šalteri, jer su blokirani depoziti. On je rekao da građani svoje depozite mogu da podignu na šalterima drugih banaka, gde će otvoriti tekući račun na koji će im biti prebačen novac. Podsetio je i da će penzioneri, uz ličnu kartu, moći da podignu penzije u Novoj banci.

Ševaljević nije mogao da kaže da li je za Bobar banku najizglednije rešenje likvidacija, kao ni koliko novca u ovoj banci imaju institucije Srpske.

- Likvidacija je jedna od solucija, ali bilo bi grubo da to kategorički tvrdim. U ponedeljak ću da tražim od glavnih akcionara da se izjasne da li imaju mogućnost da dokapitalizuju banku - izjavio je Ševaljević.

On je napomenuo da je u Bobar banci zaposleno oko 200 radnika i da će u slučaju likvidacije banke radna mesta biti ugašena. Ševaljević je, uz to, ocenio da se moglo i ranije reagovati na situaciju u Bobar banci.

On je naglasio da je napravljen program rada i da se prvo mora napraviti čišćenje aktive, odnosno gubitaka, a to su krediti iz E kategorije.

- Moram da izvršim i rezervisanja da bih napravio bilansnu poziciju kako bih znao šta da predložim Agenciji. S druge strane, aktivnost koju vodim jeste da od akcionara tražim dodatna sredstva da bismo mogli da dovedemo banku u punu funkciju ako postoji mogućnost njene dokapitalizacije i funkcionisanja u punom kapacitetu - kaže Ševaljević i dodaje da je potrebno uraditi i popis imovine.

Agencija za bankarstvo Republike Srpske odredila je 27. novembra u Bobar banci privremenog upravnika, koji je obavezan da u roku od 60 dana od dana imenovanja predloži mere iz Zakona o bankama.

Podsećanja radi, vlasnik kompanije „Bobar“ Gavrilo Bato Bobar, iznenada je preminuo 30. septembra ove godine u Bijeljini. Iz banke su posle njegove smrti istakli da se poslovanje banke nastavlja normalno. Međutim, izveštaj o poslovanju banaka u RS u prvih šest meseci ove godine pokazuje da je Bobar banka poslovala sa gubitkom od 13,7 miliona KM.

 

KRSMANOVIĆ: ISTRAŽITI KO JE KRIV

ZDRAVKO Krsmanović, potpredsednik i poslanik Narodnog demokratskog pokreta, izjavio je da se mora istražiti situacija sa Bobar bankom, navodeći da je više od 160 miliona KM depozita u njoj blokirano.

- Samo „Elektroprivreda RS“ u Bobar banci ima oročenih 10 miliona konvertibilnih maraka, Hidroelektrane na Trebišnjici imaju dva miliona KM blokiranog depozita. Tu je i novac Hidroelektrane na Drini i Termoelektrana „Gacko“. Garantujem da će ta banka za 30 dana biti u likvidaciji - rekao je Krsmanović.

Ocenio je nedopustivim „što niko ništa ne preduzima, što se organi gonjenja prave nevešti“ i rekao da je davanje javnih sredstava na raspolaganje privatnoj banci bez ikakve zaštite „jednostavno kriminal za koji će neko pre ili kasnije odgovarati“. R. G.

 

Izvorna vijest:

http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/republika_srpska/aktuelno.655.html:523201-Katanac-donosi-200-otkaza

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )