FOTO: srpskainfo.com

Domovima zdravlja u Federaciji BiH još nisu dostavljene vakcine protiv gripe. Kako su potvrdili iz domova zdravlja u Sarajevu, Mostaru, Zenici i Tuzli, vakcine im još nisu isporučene, ali očekuju da će to biti početkom ovog mjeseca.

Povraćanje i mučnina

Kako je rekla doktorica Fatima Bašić iz Doma zdravlja Zenica, vakcine svaki dan očekuju.

– Mi bismo trebali dobiti oko 3.500 vakcina. Od prve sedmice oktobra pratimo situaciju na terenu, a još nemamo pacijenata sa simptomima sličnim gripi – rekla nam je Bašić.

Ista situacija je u Sarajevu, što je potvrdio portparol “Doma zdravlja KS” Arman Šarkić. U izjavi je rekao da vakcine još nisu dostavljene. Takođe, nisu dostavljene ni u domove zdravlja Tuzlanskog kantona.

– Ni ne znamo hoćemo li ih ikako i dobiti. Niko nam ništa nije rekao. Što se tiče pacijenata, nemamo zaraženih – rečeno je iz Doma zdravlja Tuzla.

U Mostaru, zbog nešto toplijeg vremena nego u ostatku BiH, kako je potvrdila portparol DZ Mostar Ines Popovac, vakcine nisu dobili, ali su im se javili građani sa želučanom virozom.

– Kod pacijenata je primijećena povišena temperatura, povraćanje, dijareja, mučnina. Za sada naši domovi zdravlja bilježe samo ovu vrstu oboljenja – rekla je Popovac.

Prva oboljenja

U Republici Srpskoj već imaju razloga za brigu. Samo u ovoj sedmici više od hiljadu pacijenata prijavilo je aktnu raspiratornu infekciju (ARI) dok je oboljenja sličnih gripi (ILI) registrovano 438.

U bolnicama u Republici Srpskoj prijavljeno je devet oboljelih od teške akutne raspiratorne infekcije (SARI) i to šest u Doboju i tri u Bijeljini.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, aktivnost virusa gripe je na niskom nivou u cijeloj Evropi.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )