FOTO: telegraf.rs

Fasada svetski čuvene draguljarnice Kartije u Kanu ukrašena je grbom srpske kraljevske porodice Karađorđević.

Iz Kancelarije Njegovog Kraljevskog Visočanstva Prestolonaslednika Aleksandra Karađorđevića su za Telegraf.rs objasnili da ovo jeste zanimljivost, ali da nikako nije novost.

- Svi Kartijeovi lokali, uključujući i glavni u Parizu, imaju na fasadi grbove Kraljevskih domova čiji su ovlašćeni (licencirani) liferanti bili u nekom periodu. Ova tradicija je stara verovatno oko sto godina - izjavili su iz Dvora.

Kako su naveli, pomenuti grb, jeste grb Kraljevskog doma Srbije i bio je u zvaničnoj upotrebi između 1903. i 1919. godine.

 Fotografije prikazuju samo dva pilona pored ulaza, a po tradiciji na svakom od pilona nalazi se po jedan ili dva grba nekog drugog kraljevskog doma (Grčka, Egipat, Italija, Švedska, Sijam...) čiju su licencu posedovali Kartijeovi majstori. Poznato je da je vrlo slavnu zlatnu dijademu Nj.V. Kraljice Marije takođe radila ova juvelirska kuća - saopštili su za Telegraf.rs iz Kancelarije Nj.K.V.

Kartije danas poseduje aktivnu licencu Britanskog kraljevskog doma i Princa od Velsa, a kako kažu iz Dvora, ove heraldičke dragulje izlaže kao svedočanstvo ugleda i profesionalne reputacije.

Grb se koristio u vreme Petra Prvog Karađorđevića
Grb koji se nalazi na čuvenoj fasadi, koristio se za vreme vladavine Petra Prvog Karađorđevića.

On je bio kralj Srbije od 1903. do 1918. godine i zatim kralj Srba, Hrvata i Slovenaca od 1918. godine do 1921.

Petar Karađorđević je bio Karađorđev unuk i treći sin Perside i kneza Aleksandra Karađorđevića, koji je bio prisiljen da abdicira nakon Svetoandrejske skupštine. Petar je sa porodicom živeo u inostranstvu. Borio se u francuskoj vojsci u Francusko-pruskom ratu. Pridružio se kao dobrovoljac pod pseudonimom Petar Mrkonjić u Bosanskohercegovačkom ustanku protiv Osmanskog carstva.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )