FOTO: null

Pod sloganom "Vjerujem u sebe" u Bijeljini se obilježava "Dječija nedjelja", a tim povodom Centar za socijalni rad i predškolske ustanove sa područja Grada pripremili su bogat program s ciljem afirmisanja drugarstva, različitosti, njegovanja dječijeg stvaralaštva i poštovanja prava djeteta.

U sklopu ovih aktivnosti, predstavnici Gradske uprave održali su sastanak sa zamjenikom Ombudsmanom za djecu Republike Srpske Jovankom Vuković.

- Obilježavanje dječije nedelje počeli smo predavanjem u Osnovnoj školi „Ćirilo i Metodije“ u Glavičicama na temu „Tvoja prava u tvojoj školi“ a nakon koga smo obišli i Dnevni centar u okviru Centra za socijalni rad - navela je zamjenik Ombudsmana za djecu Srpske.

Ona je istakla da je institucija Ombudsmana u toku prošle godine na nivou RS zaprimila 722 prijave i žalbe na nepoštovanje prava djeteta, od čega su 44 bile iz Bijeljine.

- U ovoj godini, od otvaranja Kancelarije prije četiri mjeseca, u Bijeljini već imamo 28 prijava, što je pokazatelj da su građani prepoznali značaj ove institucije. Najčešće uočeni problemi su kod djece od šest do deset godina, do kojih dolazi zbog razvoda roditelja. Prvenstveno je riječ o socijalnim problema, zbog neplaćanja alimentacije - navela je Vukovićeva.

Gradski menadžer Miloš Stevanović naveo je da Gradska uprava podržava rad institucije Ombudsmana za djecu, koja je od velikog značaja za Bijeljinu, kao i za sve lokalne zajednice koje je imaju.

- Gradska uprava je mnogo uložila u obrazovni sistem, redovno se finansiraju tekući troškovi osnovnih i srednjih škola, kao i predškolskih ustanova. Na opšte zadovoljstvo nedavno je otvoren novi objekat Dječijeg vrtića „Čika Jova Zmaj“ i nastavljamo sa radom da bismo našoj djeci omogućili što bolje uslove za obrazovanje i vaspitanje - istakao je Stevanović, dodajući da položaj i prava djece treba da budu prioritet u radu svake lokalne zajednice.

Šef gradskog Odsjeka za obrazovanje i nauku, nevladine organizacije, omladinu i porodičnu zaštitu LJubica Mlađenović navela je da ovaj Odsjek već više od deset godina sarađuje sa Fondom dječije zaštite pri organizovanju brojnih dječijih manifestacija.

- Među ovim manifestacijama izdvojila bih Konferenciju beba, koja je iz godine u godinu sve posjećenija. Otvaranjem vrtića na Ledincima ispunili smo i cilj iz Strategije razvoja Grada da 20 odsto djece pohađa vrtić - istakla je Mlađenovićeva, dodajući da je predškolsko obrazovanje i vaspitanje od izuzetnog značaja za socijalizaciju djece. 

Dječija nedelja je prema konvenciji Ujedinjenih nacija prva nedelja u oktobru, a obilježava se prema programu koji je usvojilo Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )