FOTO: pixabay

Gotovo dvije trećine pacijenata u SAD-u, koji koriste marihuanu u medicinske svrhe, to čini u okviru liječenja hroničnih bolova, pokazalo je novo istraživanje.

To je u skladu s velikim brojem Amerikanaca koji pate od hroničnih bolova i snažnim naučnim dokazima da je marihuana učinkovito sredstvo u liječenju boli, navode autori u časopisu Health Affairs.

U 33 savezne američke države i glavnom gradu od 1996. legalizovana je potrošnja kanabisa u medicinske svrhe a 10 država je od 2012. legalizovalo marihuanu za rekreativne svrhe, navode autori istraživanja. Pacijentima koji uzimaju kanabis iz zdravstvenih razloga potrebna je dozvola koja se izdaje u državama u kojima je to legalno, a potrebna im je i potvrda ljekara da pacijent pati od stanja na koje marihuana djeluje.

Od ukupnog broja 65 odsto pacijenata uzimalo je marihuanu zbog hroničnih bolova. Nakon toga sledeći najčešći razlog su multipla skleroza, mučnine i povraćanje izazvano hemoterapijom i posttraumatski stresni sindrom.

Na temelju izvještaja Nacionalme akademije nauke iz 2017. koja je procijenila naučne dokaze koji podupiru korišćenje marihuane u liječenju određenih stanja naučni tim je proučio i koliko je često korišćenje te droge za stanja u kojima je dokazano djelovanje marihuane. Utvrdili su da je kanabis u 86 odsto slučajeva korišćen za stanja za koja postoje snažni dokazi o učinkovitosti kanabisa.

“Za veliku većinu stanja zbog kojih ljudi uzimaju kanabis postoje značajni i uvjerljivi dokazi da je kanabis djelotvorno sredstvo”, kaže vođa studije Kevin Boenke sa Univerziteta Mičigen u En Arboru.

“Ali, to ne znači da će za pacijente biti jednostavno da zaključe kako najbolje da koriste kanabis u liječenju tih stanja”, kaže Boenke.

Iako su mnoge države legalizovale kanabis savezne vlasti i dalje ga vode kao materiju bez medicinskih učinaka i s velikim potencijalom za zlouptrebe. Za razliku od tradicionalnih lijekova na recept ne postoje kliničke preporuke za marihuanu, kaže Boenke.

“Pacijenti koji koriste medicinski kanabis u poziciji su da nemaju izbora nego da sami eksperimentišu kako bi pronašli idealnu dozu", dodaje Boenke. “Sigurnost je definitivno razlog za zabrinutost posebno kod pušenja marihuane i unošenja visokih doza THC-a.”

“Još je uvijek mnogo problema s tim kako se koristi marihuana u liječenju. Ovaj rad pruža neku sigurnost da se koristi u mnogo slučajeva za ono za šta bi trebalo da se koristi”, kaže psihijatar Kevin Hil iz Beth Israel Deaconess Medical Center i naučnik s medicinskog fakulteta Harvard u Bostonu.

Hil, koji nije bio uključen u studiju, dodaje da bi pacijenti trebalo da razmisle o kanabisu kao opciji nakon što se drugi tradicionalni načini liječenja nisu pokazali uspješnima. On napominje da se u specijalizovanim klinikama za kanabis izdaju potvrde svima koji hoće da plate, kao i da često nema praćenja pacijenata.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )