FOTO: null

U ime 13 organizacija osoba sa invaliditetom sa 2.500 članova, koalicija Kolosi u Bijeljini objavila je danas početak kampanje Ponosni na sebe čiji je cilj obezbjeđivanje besplatnih i kvalitetnih pomagala za sve osobe sa invaliditetom.

Milorad Jović je u ime "Kolosa" najavio da će do kraja godine trajati javno zagovaranje prema Vladi Republike Srpske i Fondu zdravstvenog osiguranja za izmjenu Pravilnika za medicinska pomagala.

"Želimo da sve osobe sa invaliditetom dobiju besplatna ortopedska pomagala, što je sada omogućeno samo ratnim vojnim invalidima, dok mirnodopski i civilni invalidi plaćaju participaciju do 500 KM za potkoljenu protezu", rekao je Jović.

Prema njegovim riječima, tražiće se i izmjena u pravilniku koji za osobe starije od 65 godina predviđa doživotni rok za protezu, a insistiraće se na obezbjeđivanju kvalitetnih medicinskih pomagala koje Vlada plaća ortopedskim kućama.

U "Kolosima" je evidentirano 740 amputiraca u bijeljinskoj regiji.

Predsjedavajući koalicije "Kolosi" Boris Cvjetković rekao je novinarima da će kampanja kroz različite javne aktivnosti u zajednici i kroz medije biti usmjerena da podizanje svijesti o pravima svih osoba sa invaliditetom, o njihovim sposobnostima i vrijednostima, kako bi se spriječila marginalizacija osoba sa invaliditetom.

On je istakao da je trogodišnje istraživanje pokazalo da su dostupna i kvalitetna medicinska pomagala osnovni preduslov za izjednačavanje mogućnosti osoba sa invaliditetom sa ostalim članovima društva.

Kampanja "Ponosni na sebe" sprovodi se uz podršku organizacije "Maj rajt" do kraja godine, a osim "Kolosa", u ovoj kampanji za jednake mogućnosti osoba sa invaliditetom iz Republike Srpske učestvuje i koalicija organizacija osoba sa invaliditetom regije Doboj

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )