FOTO: bljesak.info

Protiv “Željeznice RS” krajem prošle godine bila su aktivna 152 sudska spora u vrijednosti od 17,22 miliona maraka, a zbog grešaka u sistemu pojedinim radnicima na osnovu posljednjih presuda uduplane su isplate, dok su drugi ostali bez ičega.

Od ukupnog broja sporova 126 je radnih u vrijednosti od 1,15 miliona maraka, dok je 20 privrednih sporova teških 15,88 miliona, a preostalih šest stambenih u vrijednosti od 187.950 maraka.

Vršilac dužnosti direktora “Željeznica” Slavko Gligorić ističe da su prethodnih godina radnici pokrenuli veliki broj sporova protiv preduzeća, te da su izmirili sve presude koje su dobili zaposleni i koje su stigle na naplatu.

- Zbog nekih proceduralnih i tehničkih razloga sada je došlo do neke greške jer su pojedinim radnicima čak dva puta isplaćivane naknade po istim presudama, dok su drugi izostavljeni iz isplate po osnovu tih presuda. Sada se pokušava sve to riješiti. Uglavnom sva sudska potraživanja smo obezbijedili - rekao je Gligorić i dodao da pojedini radnici ponovo pokreću tužbe kada je riječ o novim zakonskim aktima  koji se odnose na skraćeno penzionisanje.

- Imamo mi stalno tih postupaka ali oni su sada u procesu restrukturiranja preduzeća obustavljeni. Svi ti postupci trebalo bi da budu nastavljeni uskoro  -  rekao je Gligorić.

I predsjednik Samostalnog sindikata saobraćajno-transportne djelatnosti “Željeznica” Zlatko Marin ističe da je došlo do greške prilikom isplate pojedinih presuda radnicima.

- Ne zna se ko je kriv, sud ili uprava. Riječ o greškama, bilo je istih ljudi sa istim imenom i prezimenom. Jednima je isplaćeno, drugima nije. Sada to treba riješiti. Istražuje se čija je to greška.  Uglavnom mi imamo informaciju da je novac za sve te presude obezbijeđen - naveo je Marin i dodao da protiv preduzeća podnose i nove tužbe, uglavnom zbog skraćenog penzionisanja. Marin je naglasio da preduzeće trenutno redovno isplaćuje plate i ostale naknade.

 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )