FOTO: null

Evo zašto on mora biti pozitivan.

Mnoge građane zbunila je odluka Crne Gore, da se u tu zemlju može ući sa negativnim PCR testom i pozitivnim, odnosno negativnim ELISA testom, piše "Tanjug".

Najpre je u odluci Vlade Crne Gore, koja je stupila na snagu 15. avgusta stajalo da se u tu zemlju iz Srbije može ući sa negativnim PCR testom i pozitivnim ELISA testom klase IgG.

Dva dana kasnije na zvaničnom portalu Vlade Crne Gore objavljeno je da se u tu zemlju iz Srbije može ući i sa negativnim ELISA testom klase IgM.

To je potpuno zbunilo građane Srbije koji se spremaju put Crne Gore.

- Prvo je uslov za ulazak u Crnu Goru bio pozitivan ELISA test, sada je uslov negativan ELISA test. Nije mi jasno koji je uslov ulaska u Crnu Goru na osnovu ELISA testa jer postoje kontradiktorne odluke crnogorskih zdravstvenih vlasti? Da li ELISA test treba da bude pozitivcan ili negativan? - pita se jedan od građana koji se obratio redakciji Tanjuga.

Odgovor smo potražili u Institutu za primenu nuklearne energije (INEP), laboratoriji koja razvila svoje ELISA testove.

Direktorka INEP-a Olgica Nedić pojašnjava da se kod osobe koja je inficirana virusom korona, aktivira imuni sistem i razvijaju antitetala klase IgM i IgG.

Nekoliko dana nakon infekcije nastaju IgM antitela, te ukoliko je nalaz ELISA testa na IgM pozitivan to uglavnom ukazuje na akutnu infekciju. To znači da je osoba zaražena i da ne može da putuje. Dakle, za putovanje u Crnu Goru ELISA klase IgM mora biti negativan.

Prisustvo antitela IgG znači da je osoba ranije bila inficirana i da je njihov imunski sistem odreagovao i da je stvorio zaštitna IgG antitela.

- Pozitivan ELISA test klase IgG znači da osobe imaju imunsku zaštitu, da je ranije bila u kontaktu sa virusom - pojasnila je Nedić.

IgG antitela se razvijaju kod osoba koje su preležale koronu, te je pozitivan nalaz potvrda su bili zaraženi, da je organizam razvio antitela i da više nisu infektivni.

Za put u Crnu Goru potreban je dakle negativan PCR test ili pozitivan ELISA test klase IgG ili negativan ELISA test klase IgM .

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )