FOTO: pixabay

Primijetili ste da vaše dijete nije isto otkako ima novog prijatelja, većinu vremena je tužno, povučeno ili bijesno? Saznajte leži li uzrok u novom prijateljstvu i šta bi trebali učiniti u toj situaciji.

Sigurno se sjećate mamine rečenice kad ste bili mali: “On/ona loše utiče na tebe, ne želim da se družiš s njim/njom!”, a vi ste bili zbunjeni, čak i ljuti, zato što je vaš prijatelj bio najzanimljivija osoba koju poznjete.

Radi li se zaista o lošem prijatelju?

Ako je vaše povučeno dijete postalo prijatelj sa djetetom koje je glasno i pričljivo, ne znači automtski da je ono loše. Dječija prijateljstva uglavnom spontano nastaju, na osnovu zajedničkih interesovanja, zajedničkih aktivnosti itd. Veoma često stidljiva djeca sklapaju prijateljstva s djecom koja su različita od njih, koja su glasna i komunikativna.

Ako niste sigurni je li dijete koje se druži s vašim samo karakterno drugačije ili zaista ima loš utjecaj, postoje načini da to utvrdite, a psiholog Rafiaza Begum navodi sljedeće pokazatelje:

– Kada vam dijete prepričava neke njihove zajedničke odgađaje, oni se u uvijek odnose na problem sa autoritetom, uznemiravanje i ismijavanje druge djece

– Prijatelj je nepristojan prema vama i prema ostalim starijim osobama

– Prijatelj namjerno nastoji da iznervira druge svojim postupcima

– Brzo se iznervira i sklon je izlivima bijesa

Zašto neka djeca imaju problem u ponašanju

Kornelija Dahinten (Cornelia), porodični terapeut, smatra da se djeca ne rađaju loša, već da određeni uvjeti sredine oblikuju ličnost djeteta. Takvi uvjeti su nezdravi i nestabilni obrasci vezivanja u djetinjstvu sa roditeljima koji su uglavnom emotivno i fizički distancirani od djeteta u periodu kada su mu najpotrebniji.

Ako u porodičnoj historiji djeteta postoje psihološki problemi i zloupotreba supstanci, postoji velika vjerovatnoća da će dijete biti problematično.

Neprilagođeno ponašanje ove djece nije namjerno i ona na ovaj način izražavaju emocije onako kako najbolje umiju. Ova djeca sigurno ne provode vrijeme razmišljajući “Hm, mama obraća pažnju na mene samo ako uradim nešto loše”, ili ” Mislim da me ljudi uopšte ne vole, što me baš nervira, probaću da uradim nešto loše kako bi im privukao pažnju”. Možda se ovakvo ponašanje interpretira na ovaj način ali oni loše stvari ne čine namjerno i ne planiraju ih.

Pokazatelji da je vaše dijete u neadekvatnom društvu

1. Prijatelj ga konstantno ismijava, njegovo ponašanje, oblačenje, porodicu itd.

2. Vaše dijete je opsjednuto time da se povinuje željama prijatelja, zanemarilo je ostale prijatelje i prestalo je da se bavi nekim stavrima koje su ga ranije interesovale.

3. Vaše dijete je počelo da se ponaša kao buntovnik, pravi probleme u školi, krši pravila, postalo je nepristojno prema članovima porodice.

4. Dijete uvijek provodi vrijeme kod prijatelja a nikada ga ne dovodi kući.

5. Stalno se svađa sa prijateljem, a razlog svađe je uvijek to što je vaše dijete nešto skrivilo.

6. Prijatelj stalno pokušava da ismijava vaše dijete.

7. Vaše dijete je već duže vrijeme tužno, bijesno i povučeno.

Pet tipova “loših” prijatelja

1. Povuci/potegni: juri vaše dijete kako bi se sa njim družilo ali čim vaše dijete predloži neku zajedničku aktivnost, ono se povuče.

2. Posjedovanje: vidno uznemiri kada se vaše dijete igra ili poželi da se igra da drugom djecom.

3. Opterećujuće: ako mu se nešto loše dogodi, vaše dijete će morati da trpi njegove frustracije i bijes.

4. Uvijek reci da: očekuje da se vaše dijete slaže u svemu sa njim, inače postaje veoma uznemireno.

5. Uticajno: kada je ljuto na vaše dijete, utiče na ostalu djecu da se ne druže sa njim.

Četiri načina na koja možete da prekinete loše prijateljstvo, a da ne narušite odnos sa svojim djetetom

Ne forsirajte dijete da prestane da se druži sa ‘lošim’ drugom

Ovo vam nikako neće donijeti rezultate koje očekujete. Sve što može da se desi jeste da vi i vaše dijete pokvarite odnos, a dijete će iz potrebe da se pobuni još više željeti da se druži sa djetetom koje smatrate lošim.

Umjesto toga, porazgovarajte otvoreno sa djetetom. Budite strpljivi i sačekajte da dijete izrazi mišljenje. Možete mu postaviti ova pitanja: “Da li je ponašanje tvog prijatelja u skladu sa tvojim uvjerenjima?” ili “Da li misliš da tvoj prijatelj govori i radi stvari koje su ok?”. Nakon što dijete bude iskazalo svoje mišljenje, recite mu i šta vi mislite o tome. Budie jasni. Možete reći “Nije mi se svidio način na koji je tvoj drug juče postupio prema Milici u školi, ne bih voljela da i ti povrijeđuješ nečija osjećanja na taj način”. Tako će vaše dijete bolje razumjeti zašto ste zabrinuti.

Pozovite prijatelja vašeg djeteta i njegove roditelje u goste

Na ovaj način imaćete kontrolu nad situacijom i ako se bilo kakav problem desi možete suptilo da im ukažete na njega. U slučaju da roditelji tog djeteta nisu baš otvoreni za saradnju, uvijek se možete obratiti profesorima sa pričom da smatrate da drug vašeg djeteta ima porodične probleme i da mu je možda potrebna pomoć.

Ohrabrite dijete da krene da se bavi nekim aktivnostima

Naprimjer, dijete može da krene na plivanje, na časove klavira ili tome slično. Ovo će mu ispuniti vrijeme i imaće manje vremena za druženje sa lošim djetetom. Osim toga, imat će priliku da upozna nove prijatelje. Kada vaše dijete počne da se druži sa drugom djecom, više neće biti uplašeno od toga da prekine kontakt sa djetetom koje loše utječe na njega.

Budite dobar model ponašanja

Budite promjena koju želite da vidite kod djeteta. Povedite dijete sa sobom kada idete na ručak sa vašim prijateljem. Dijete će imati prilike da vidi kako izgleda prijateljstvo koje se zasniva na uzajamnom poštovanju i koje se sa ljubavlju njeguje.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )