FOTO: pixabay

Tek posle tri dana nestaju simptomi mamurluka, a posle 12 mjeseci apstinencije opada rizik od karcinoma

Dok je kratkoročna šteta nakon ispijanja većih količina alkohola jutarnja glavobolja, mučnina i suva usta, dugoročne posledice mogu da se odraze na stanje cijelog organizma.

Osobe koje prekomjerno piju alkohol, češće imaju smetnje unutar probavnog sistema, gastritis i oštećenje jetre.

Dugotrajno konzumiranje alkohola ima za posledicu hipertenziju, trnjenje u rukama i nogama, anksioznost i poteškoće u pamćenju. Osim toga, oni koje imaju višak kilograma i pokušavaju da smršaju, zaboravljaju da alkoholna pića imaju energetsku i kalorijsku vrijednost koja se izjednačava sa hranom. Višak energije se pretvara u salo, koje se kod muškaraca taloži na trbuhu, a kod žena na bedrima.

- Tijelo ne može da razgradi hranu kako treba, kada se u njega unosi alkohol. A tada, sve što ne može metabolisati, ono pretvara u mast - objasnila je nutricionista Kloi Leod za britanske medije.

Evo šta se događa u tijelu nakon prestanka konzumiranja alkohola:

Sat vremena

Tijelo kreće s postupkom detoksikacije kako bi se očistio krvotok i spriječilo trovanje. Za sat vremena, tijelo može da obradi određenu količinu alkohola, otprilike jedno standardno piće.

od 12 do 24 sata

Dolazi do detoksikacije i stabilizacije šećera u krvi. Koliko je tačno vremena potrebno za to, zavisi od količine alkohola koji je popijen.

72 sata

U ovoj fazi nestaju svi zaostali simptomi mamurluka. Poboljšava se kvalitet sna, što je važno za revitalizaciju tijela.

Sedam dana

San je kvalitetniji, koža postaje ljepša, nestaju ekcemi i crvenilo koji su nastali zbog alkohola u krvi. Raspoloženje, mentalne sposobnosti i koncentracija se poboljšavaju.

Mjesec dana kasnije

Nakon ovog perioda, osobe koje su ranije redovno konzumirale alkohol, u ovoj fazi primjećuju prvi gubitak kilograma. Količina masti u jetri smanjuje se za 30 odsto, dok je kvalitet kože, kose i noktiju vidljivo bolji.

Posle godinu dana

U ovoj fazi može se očekivati gubitak od prosječno šest kilograma. Takođe, nakon 12 mjeseci bez alkohola, smanjuje se rizik od karcinoma dojke i jetre.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )