FOTO: pixabay

S dolaskom toplijih dana dosta vremena provodimo u prirodi. Iako nam to donosi obilje blagodati i užitaka, u prirodi vrebaju i neke opasnosti. Među njima su krpelji, jer oni ugrizom mogu na ljude prenijeti i neke uzročnike zaraznih bolesti. Krpelji prenose uzročnike borelioze (lajmska bolest, eritema migrans), krpeljni meningoencefalitis, tularemiju i neke rikecioze.

Hrani se krvlju

Za razliku od komaraca koji traže i love čovjeka, odnosno našu kožu, mi sami „lovimo“ krpelja neopreznim ponašanjem u prirodi. Krpelji žive na toplokrvnim životinjama koje ih, nakon provlačenja kroz žbunje, prolaska kroz travu ili ležanja na travi, „ostavljaju“ na tim mjestima.

Da bi se čovjek zaštitio od ovih opasnih nametnika, mora poštovati određena pravila. A sva pravila mogu se svesti na jedno upozorenje: gola koža ne smije doći u direktan kontakt niti s travom niti sa žbunjem. To znači da mora u cijelosti biti zaštićena odjećom i obućom kada odlazimo u prirodu, šumu, park ili u baštu i travnato dvorište.

Nemojte ležati na travi, nemojte po njoj hodati bosi. U prirodu ne treba ići u odjeći od vune ili flanela, jer se krpelj zakači na te tkanine, a onda prijeđe na kožu čovjeka. Kada dospije na kožu, on puzi tražeći mekše dijelove koje može lakše probušiti rilcem kako bi sisao krv, jer se njome hrani.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )