FOTO: pixabay

Nadutost je vrlo zastupljen problem uzrokovan zatvorom ili viškom plinova pa je zbog toga važno koje namirnice koristite u svojoj prehrani.

Postoje mnoge namirnice koje pomažu kod nadutosti potičući pravilan rad crijeva, sprječavajući zadržavanje tekućine i poboljšavajući ukupno zdravlje crijeva. Nadutost je vrlo zastupljen problem uzrokovan zatvorom ili viškom plinova pa je zbog toga važno koje namirnice koristite u svojoj prehrani.
 
Ono što svakodnevno konzumirate uveliko utiče na rad vaših crijeva i probavnog sustava. Ovo su namirnice koje će vam pomoći da se riješite nadutosti, piše Klixba.
 
Banane

Banane su odlične kod ljudi koji su naduti. Sadrže vitamine A, B6, C i E, a sadrže i kalij, magnezij, kalcij, fosfor i selen. Dok ne sazru sadrže velik broj probiotičkih vlakana pa zbog toga ih je dobro jesti. Možete ih čak dodati u neke recepte.
 
Celer

Celer je vrlo zdrav i niskokaloričan. Bogat je natrijem i vitaminom A. Osim toga sadrži vitamine C, E i K, a budući da sadrži puno vlakana odličan je kao takozvani čistač organizam i ima diuretsko djelovanje.
 
Paradajz

Obroci koji uključuju rajčicu napuniće vas likopenom, antioksidansom koji djeluje protuupalno na cijelo tijelo. Takođe, paradajz je pun kalija, koji smanjuje nivo natrija koji uzrokuje nadutost u vašem tijelu.
 
Kefir

Pojedina istraživanja kažu da konzumacija kefira uklanja želučane plinove za čak 70 odsto. Kefir pomaže razgraditi šećer u mlijeku koji može dovesti do nadutosti i boli. Stoga je kefir puno bolja opcija od jogurta.
 
Đumbir

Đumbir je ljutog okusa pa ga mnogi izbjegavaju. Međutim, upravo taj ljuti okus pokreće rad crijeva. To pomaže vašoj probavi i bržem pražnjenju želuca, što na kraju prezentira od nadutosti. Njegova prednost je što ga možete kombinirati u slatkim i slanim obrocima.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )