FOTO: infobijeljina.com

Ovu skraćenicu svakodnevno koristimo, a rijetko ko zna kako se ispravno piše.

Zanimljiva stvar kod ovog primjera je ta što ni Pravopis srpskoga jezika Matice srpske, a ni Pravopisni rječnik srpskog jezika M. Šipke ne daju oodgovor na pitanje kako se skraćenica zapravo pravilno piše.
 
Veliki rječnik stranih riječi i izraza Klajna i Šipke navodi da je ispravno i pisanje „O. K.” i „okej”. Međutim, u Rječniku novijih anglicizama T. Prćića, V. Vasić i G. Nejgebauer (i to trećem izdanju) nalazimo da je pored ova dva oblika, pravilno napisati i "okej". 
 
Pisanje „OK” i „okej” se opravdava jer pokazuje da se ova skraćenica leksikalizovala i da je stekla samostalno značenje nezavisno od riječi od kojih se sastoji, a koje su, zapravo, po poslednjoj teoriji, all correct napisano namjerno sa šaljivom greškom – oll korrect.

Pisanje O. K. sa tačkama, iako opravdano, ne djeluje toliko neophodno, pošto su riječi od kojih je skraćenica sastavljena već pogrešne u engleskom jeziku (dakle – oll korrect). Takođe, problem predstavlja i to što postoji još teorija o tome šta ova skraćenica zapravo znači, pa zbog toga mnogi smatraju da nema potrebe da se značenje ove skraćenice sačuva u srpskom jeziku.
 
Zaključak je da sva tri oblika djeluju opravdano, kao i da nećete pogriješiti ukoliko iskoristite bilo koji od njih.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )