FOTO: pixabay

Nakon naporne ili duge vožnje, dobro je pričekati neko vrijeme prije isključivanja motora, posebno onih sa turbopunjačima.

Sve više modela automobila ima samo motore sa turbopunjačem.

Da bi vozači uživali u njihovoj trajnosti, potrebni su odgovarajući radni uslovi, uključujući “vješto” gašenje motora - pogotovo nakon dinamične vožnje, piše sajt Automobili.ba.

Zašto motor treba hladiti?

Iako na kratkim relacijama od nekoliko kilometara i uz malo opterećenje, ne treba brinuti o stanju motora i njegovim dijelovima prilikom gašenja, nakon duge vožnje auto-putem ili sportske vožnje (npr. na stazi), tokom koje je korišćen pun potencijal motora, potrebno je da pustite da se motor malo ohladi prije isključivanja (gašenja).

To se prije svega odnosi na motore sa turbopunjačem, koji zahvaljujući kompresoru, pružaju bolju fleksibilnost i dinamiku tokom vožnje.

Turbopunjači ili superpunjači (kod motora sa kompresorom) su veoma opterećeni uređaji. Pokretan izduvim gasovima motora, rotor turbopunjača unutar kućišta okreće se brzinom i do 200.000 o/min, na temperaturi od nekoliko stotina °C.

Pravilno hlađenje i podmazivanje, ključni su za spriječavanje oštećenja turbopunjača, za šta je odgovorno motorno ulje. Slično je i kada je riječ o kompresoru.

Isključivanjem vrućih izduvnih gasova, odmah nakon zaustavljanja automobila, prekida se dovod maziva u turbinu koja još uvijek radi u praznom hodu, uslijed čega joj se temperatura brzo povećava, što uzrokuje sagorijevanje ulja, začepljenje čađi u uljnim kanalima i začepljenje ležajeva.

Kako ohladiti motor?

Nakon duže vožnje velikom brzinom ili sportske vožnje, pričekajte barem 90 sekundi, držeći motor u praznom hodu, da bi se turbinsko kolo usporilo, a radna temepratura ulja smanjila na temperaturu motora prije gašenja.

Nakon vožnje na kraćim udaljenostima, npr. u dinamičnim gradskim sredinama, potrebno je približno 30 sekundi da se turbopunjač ohladi.

Ako putujete auto-putem i svraćate do benzinske pumpe ili parkinga, dobro je usporiti na oko 1-2 kilometra ranije. Tako da motor radi pri maloj brzini, pod malim opterećenjem, ali je ulje u cirkulaciji.

Nakon vožnje i zaustavljanja automobila, više nije potrebno dugo hlađenje motora. Savjet je da vozilo tada parkirate, otkopčate sigurnosne pojaseve, uzmete sve što vam je potrebno i tek tada ugasite motor, neposredno prije napuštanja automobila.

Obično je to dovoljno vrijeme da se motor ohladi.

Neopreznost u vezi sa radom motora, posebno onih opremljenih turbopunjačem, povećava rizik od skupih kvarova nakon nekoliko desetina hiljada prevezenih kilometara.

Pod pretpostavkom da bi vijek trajanja turbopunjača, u optimalnim uslovima trebalo da bude oko 300 hiljada km, pažljivim postupanjem, radni vijek motora (turbopunjača ili kompresora) se može produžiti za oko 100 hilada kilometara.

Na kraju, potrebno je napomenuti da u nekim, posebno sportskim automobilima, postoji mogućnost hlađenja turbine sistemom podmazivanja, čak i nakon isključivanja motora.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )