FOTO: pixabay

Kafa i čaj dva su najpopularnija pića širom svijeta, i oni su u osnovi dio ljudske kulture. Naravno, oni mogu imati zdravstvene koristi, a u nekim slučajevima mogući su i zdravstveni rizici.

Preko 80 posto odraslih Amerikanaca pije kafu, a mnogi to čine zbog pozitivnih učinaka na budnost, pažnju, vrijeme reakcije i pažnje, pa čak i fizičke performanse.

Kafa takođe ima više od 800 sastava, koji uključuju kofein i hlorogenu kiselinu, a postoje podaci koji potvrđuju pozitivne učinke, uključujući prevenciju nekoliko hroničnih bolesti poput dijabetesa i masnoće u jetri. Osim toga, ljubiteljima kafe ona može pružiti onaj ugodan topao osjećaj svako jutro.

Negativne nuspojave kofeina

Žgaravica je uobičajena nuspojava pijenja kafe, a bilo je i nekih istraživanja koja sugerišu da ljudi koji piju kafu mogu biti skloniji razvoju sindroma iritabilnog crijeva (IBS). Razlog tome može biti iz više razloga, ali dio bi mogao biti povezan s promijenjenom pokretljivošću crijeva kao posljedicom pijenja kafe. Budući da je kafa stimulans, to bi mogao biti jedan od pokretačkih faktora kod osoba s iritabilnim crijevom i prolivom, pišu 24sata. 

Osim toga, mnoga omiljena pića od kafe prepuna su sirupa, vrhnja i šećera, što može dovesti do upale i neravnoteže bakterija u crijevima. Kada redovno uzimate ove izvore šećera, imate i povećan rizik od dijabetesa, srčanih bolesti, autoimune bolesti i čitavog niza drugih zdravstvenih problema.

Kako piti kafu na zdrav način?

Trebamo li kafu izbjegavati ili je samo piti i nadati se najboljem? Postoje dva ključna koncepta koja treba razmotriti: koliko kofeina vam stvarno treba i kako se kofein apsorbuje u vaše tijelo?

Istraživanja sugerišu da manje doze kofeina u pravilnim intervalima tokom dana mogu ponuditi sve prednosti kofeina koje želite ujedno kontrolišući nuspojave koje se mogu pojaviti kad doza postane previsoka - to je koncept koji se naziva 'mikrodoziranje kofeina'. Na primjer, možda bi bilo bolje piti 200 mg kofeina (što odgovara dvije šoljice kafe) tokom šest do sedam sati, nego piti svih 200 mg tokom sat vremena.

Uz to, važno je uzeti u obzir i kako se apsorbuju manje doze kofeina. Jedno istraživanje tvrdi da se kofein brže (u roku od nekoliko minuta) može apsorbovati kroz usta, a da se sporije apsorbuje u crijevima, za što je potrebno otprilike 45 minuta. Ova brža apsorpcija može biti posebno korisna. Bilo da ste sportista, student, zaposleni vlasnik kompanije ili ste zaposleni roditelj - to bi trebalo uzeti u obzir.

Vrlo je važno je obratiti pažnju na to kako kofein utiče na vas i prilagoditi svoju rutinu u skladu s tim. Takođe preporučuje se odabir kvalitetnog, prirodnog izvora kofeina.

Dakle, naravno da smijete popiti jutarnju šoljicu kafe ako želite, ali postoje načini konzumiranja kofeina bez negativnih nuspojava velikih doza u kratkom vremenskom razdoblju. Takođe, prije nego što isprobate nešto novo, svakako se posavjetujte s ljekarom kako biste provjerili odgovara li to vama, piše Mind Body Green.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )