FOTO: exprres.co.uk

Svaka ozbiljna promjena u ishrani treba da se dešava pod budnim nadzorom specijaliste i tek nakon što se “polože” neophodni testovi. Ako ste već prošli ovu fazu i planirate ozbiljno napustiti šećer ili smanjiti njegovu količinu u ishrani, imamo nekoliko korisnih savjeta.

Uradite to polako
Postepeno se odvikavanje od loših navika, jer mozak (koji je takođe mišić i, štaviše, prilično lijen) ima dovoljno vremena da se navikne na novi način života. Razdvojite proces u male faze – i zadatak se više neće činiti nemogućim.

Dodajte cimet u hranu
Pospite kašu, ispecite jabuke sa njim. Istraživanja pokazuju da oko šest grama ovog začina smanjuje nivo šećera u krvi nakon obroka. I još jedan trik: kada zaista želite slatko, samo pomirišite vaniliju.

Jedite prije nego što osjetite glad
Nažalost, možda nećete imati dobar apetit, ali primijetićete da jedete manje porcije i da ste siti.

Vježbajte češće
Zavisnost od šećera ima psihološke korijene. Pokušajte da je nadmudrite: poznato je da fizička aktivnost doprinosi proizvodnji endorfina, koji uspješno zamjenjuju radost čokolade.

Spavajte više
Nedostatak sna ne samo da negativno utiče na sposobnost donošenja odluka, već i direktno utiče na žudnju za slatkišima.

Promijenite svoj stav prema šećeru
Umjesto da stalno kvarite raspoloženje i kažete: “Želim da jedem slatkiše, ali moram da smršam” – kažite: “Volim svoje tijelo i znam druge načine da ga zadovoljim, osim čokolade (kolačića) slatkiša”.

Dogovorite se sa sobom
Nemojte biti ljuti na sebe i prekoravati. Potrudite se da ispoštujete odluku i da recimo svakog jutra ili u trenutku kada osjetite potrebu za slatkišima umjesto kolačića dodate med u zobenu kašu.

Nadamo se da će vam ovi savjeti pomoći da smanjite, a zatim i isključite šećer iz svoje ishrane.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )