FOTO: InfoBijeljina

Sezona je godišnjih odmora, pa je i putnika sve više na našim graničnim prelazima.

Jedan od udarnih vikenda u špicu ljetnje sezone je već za nama, ali se ista slika očekuje i u nekoliko narednih. Zbog toga, Uprava carina podsjeća putnike na nekoliko korisnih savjeta koji mogu da im olakšaju putovanje.

Dok tranzitni putnici, koji samo prolaze kroz zemlju do krajnjeg odredišta, većinom ne žele da mijenjaju uobičajne rute, domaći vozači mogu da se odluče za korišćenje manje opterećenih graničnih prelaza gdje ponekad nema nijednog vozila na granici

One putnike koji samo prolaze kroz Srbiju navigacija usmjerava na auto-put i nafrekventnije granične prelaze, ali to nije slučaj sa našim građanima koji dobro poznaju lokalne putne pravce.

Da biste koliko je moguće, izbjegli gužvu i skratili čekanje na granici, koristite prednosti poznavanja domaćeg terena.

Zadržavanje je, prema riječima dežurnih službenika, najveće u jutarnjim časovima kada na prelaz pristižu oni koji su putovali noću, te se tada na prelazak granice čeka oko sat i po vremena.

U jutarnjim časovima, prije početka radnog vremena prelaza, ponekad je izvjesno zadržavanje moguće i na okolnim, manje opterećenim prelazima, jer se formira kolona automobila lokalnog stanovništva koje u to vrijeme odlazi na posao u susjednu državu.

Jedna od omiljenih destinacija naših građana, kada je odlazak na ljetovanje u pitanju, je svakako Grčka, a najveći broj turista ka toj zemlji ide preko graničnog prelaza Preševo na granici sa Sjevernom Makedonijom. Na tom prelazu trenutno su u toku radovi sa srpske strane granice, jer se pripremaju uslovi za uvođenje zajedničkih kontrola, što će dodatno smanjiti čekanja. Radovi, zahvaljujući dobroj organizaciji rada graničnih službi, ne utiču na promet putnika koji se nesmetano odvija, pa se i na izlazu i na ulazu čeka svega oko 15-ak minuta.

Dobro je poznato da pored prelaza Preševo, na ovom putnom pravcu, putnici mogu da se odluče i za manje prometan prelaz Prihor Pčinjski. Da biste do njega stigli potrebno je da se isključite se sa magistralnog puta Vranje-Skoplje na 10. kilometru u selu Davidovac, a potom pratite table sa oznakama za granični prelaz i manastir Sveti Prohor Pčinjski, koji su udaljeni 30 km.

Ako putujete ka Bugarskoj, na Crno more ili preko te zemlje u Tursku, najvjerovatnije ćete koristiti granični prelaz Gradina, za koji gotovo i da nema adekvatne zamjene. Naime, iako u ovom kraju postoji još jedan prelaz koji je od Gradine udaljen par desetina kolometara, zbog nepristupačnosti terena i lokalnog puta koji nije u najboljem stanju, teško da se može uštedeti na vremenu.

Granični prelaz Gradina je jedan od najvećih u Srbiji, sa kapacitetom koji podrazumijeva 6 traka na ulazu i 9 na izlazu iz zemlje. Prošlog vikenda je preko tog prelaza prešlo 135.000 putnika, a očekuje se da će krajem ove sedmice broj putnika biti rekordan tokom ovogodišnje ljetnje sezone, jer je slično bilo i prošle godine.

Tada je najprometniji vikend zabilježen upravo u poslednjoj nedelji jula, kada je preko prelaza Gradina prešlo čak 250.000 putnika u oba pravca.

Treba imati u vidu da je dio autoputa kod Šida, gdje bi inače trebalo da se isključite, trenutno zatvoren zbog radova. Zato je najbolje da kod Kuzmina izađete sa autoputa i kada stignete u prvo veliko mesto Kukujevce, pratite oznaku za Erdevik, preko koga direktno izlazite na granični prelaz LJuba. Na sličan način možete da stignete i do prelaza Sot, jer ćete u mjestu Erdevik vidjeti putokaz i za taj granični prelaz.

Iako je u toku rekonstrukcija graničnog prelaza Sot, on je u potpunosti operativan i promet se odvija normalno, pa korišćenje tog prelaza takođe jedna od mogućnosti za brži prelazak srpsko-hrvatske granice.

Izbjegavajte noć i dane vikenda

Ukoliko žele da izbjegnu čekanja na prelazima, putnicima se pored korišćenja manje opterećenih prelaza savjetuje da izbjegavaju putovanja u dane vikenda, tačnije, od petka posle podne do nedelje ujutru. Dobro je zanati i da se veće gužve stvaraju i onim danima kada je uobičajna smjena turista, (poput 1. i 10. u mjesecu). 

Kada je doba dana u pitanju, primjetno je da veliki broj vozača na prelaze pristiže između 3 i 7 časova ujutru, što znači da se i dalje noć koristi za putovanje. Ukoliko u to vrijeme stignete na prelaz, vrlo je vjerovatno da vas očekuje nešto duže čekanje od uobičajenog.

Informišite se prije putovanja

U svakom trenutku možete da pratite stanje na najfrekventnijim prelazima preko sajta AMSS (https://kamere.amss.org.rs/), gdje nadzorne kamere u realnom vremenu prikazuju trenutnu sliku zadržavanja.

I za kraj, savjetujemo putnike da se prije puta informišu o tome šta je dozvoljeno, a šta ne prenositi preko granice i u kojoj količini, zbog čega je i ove godine na prelazima dostupna brošura ''Vodič za putnike'', dok je u elektronskom obliku možete naći na sajtu Uprave carina.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )