FOTO: pixabay

Kada se odlučuju za dijetu, ljudi uglavnom prvo izbacuju ugljene hidrate, jer znaju da hleb i tjestenine goje. Ali, da li je baš uvijek tako?

Nekada nisu samo ugljeni hidrati krivi za našu liniju, već na nju utiče i stres ili nedostatak sna. Ali je, svakako, neprijatelj broj jedan svakog organizma šećer, koga često unosimo prekomjerno a da toga nismo ni svjesni. 

Takođe, gojimo se i od pogrešnog spajanja namirnica koje sadrže skrob i šećer, a koji su glavni krivci za taloženje kilograma. A kako da znate da li zaista unosite previše ugljenih hidrata? 

Doktor Hand van Tuleken predlaže test u trajanju od 30 sekundi, kojim biste to mogli da provjerite, piše Dejli Mejl. 

"Uzmite običan kreker i počnite da ga žvaćete dok ne počne da menja ukus, od blagog do prilično slatkog. Ako se ukus promijeni za manje od trideset sekundi, vaš organizam vrlo dobro obrađuje ugljene hidrate. Ali, ako kreker za 30 sekundi ne promeni ukus, treba da razmislite o ishrani sa manje ugljenih hidrata", kaže Tuleken. 

"Ako osjetite slatkoću do 14. sekunde žvakanja, vaš organizam vrlo djelotvorno obrađuje ugljene hidrate i koristi ih za energiju, pa možete da ih uzimate 250 grama na dan, odnosno oko četiri parčeta hljeba sa integralnim žitaricama. Ako je za promjenu ukusa potrebno od 15 do 30 sekundi, tada vam je dovoljno 175 grama ugljenih hidrata na dan. Ali, ako to traje više od 30 sekundi, tada ne bi trebalo da jedete više od 125 grama na dnevno", objašnjava on.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )