FOTO: pixabay

U vremenu kada svjetske vlade i relevantne zdravstvene institucije preporučuju da se u što manjoj mjeri izlazi iz kuće, neminovno se povećava i potražnja za uslugama onlajn kupovine.

Ljudi sve više nastoje da kupuju hranu, zabavne sadržaje i druge stvari putem interneta. Ovakva situacija, u kombinaciji sa poznatim sindromom „kupovine iz dosade“, kao i povoljnim ponudama trgovaca koji prilagođavaju svoju ponudu u vremenu kada se ekonomija nalazi na udaru, znače da će sajber kriminalci sigurno pojačati svoje zlonamjerne aktivnosti.

Svaki put kada je kupovina na internetu iz nekog razloga povećana, primjećujemo i porast malvera i „fišing“ napada koji su u vezi sa onlajn kupovinom. Sajber kriminalci koriste ovakve prilike da namame ljude sa ponudama koje je teško odbiti i koje se često čine previše dobrim da bi bile istinite.

Iz tog razloga stručnjaci kompanije „Kasperski“ savjetuju potrošačima da budu naročito oprezni u ovom periodu i da primjenjuju sledeće korake prilikom kupovine na internetu:

– Budite oprezni kada je riječ o ponudama koje se čine previše dobrim da bi bile istinite - uglavnom to i jesu.

– Ukucajte URL u pretragu kako biste provjerili ponudu na veb-sajtu umjesto da kliknete na linkove u i-mejlovima.

– Provjerite da li u adresi sajta koji ste posjetili postoji oznaka katanca ili oznaka HTTPS prije nego što pristupite plaćanju.

– Koristite kreditnu karticu prije nego debitnu karticu, za dodatnu zaštitu prilikom plaćanja.

– Nikada nemojte čuvati podatke svoje kartice na veb-sajtovima.

– Zaštitite uređaje koje koristite za kupovinu i na vrijeme primijenite sve aktuelne bezbjednosne zakrpe.

– Koristite jedinstvene, složene lozinke za svaki pojedinačan nalog na internetu.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )