FOTO: null

SARAJEVO - Državljani BiH koji privremeno žive u inostranstvu imaće priliku da glasaju u deset diplomatsko-konzularnih predstavništava u svijetu, a za potrebe ovog glasanje izdvojeno je oko 94.000 KM.

“Bh. državljani će moći glasati u Ambasadi BiH u Kamberi u Australiji, u Ambasadi BiH u Beču, kao i u Počasnom konzulatu u Gracu”, stoji na zvaničnoj stranici Centralne izborne komisije (CIK) BiH.

Kada je u pitanju Njemačka, kako se navodi, državljani BiH mogu glasati u Ambasadi BiH u Berlinu te u generalnim konzulatima BiH u Frankfurtu, Štutgartu i Minhenu. 

Državljani BiH u Norveškoj mogu glasati u Ambasadi BiH u Oslu, dok u Srbiji mogu glasati u Ambasadi BiH u Beogradu, a u SAD u Generalnom konzulatu BiH u Čikagu.

Prema podacima CIK-a, u DKP-ima pravo glasa ima 1.085 državljana BiH.

U CIK-u su istakli da su glasanje organizovali u onim DKP-ima u kojima postoji dovoljan broj zainteresovanih birača i u kojima je potrebno organizovati glasanje.

Naglasili su da će se državljanima BiH koji su se prijavili za glasanje lično u DKP-ima BiH u inostranstvu omogućiti glasanje poštom, o čemu će biti obaviješteni od strane CIK BiH.

“Za glasanje u DKP-ima planirane su 94.000 KM. Za putne troškove u inostranstvu (DKP), obuku biračkih odbora i prevoz dijela neosjetljivog izbornog materijala planirano je izdvajanje 60.000 maraka, dok je za komplete za glasanje, prevoz izbornog materijala, naknade za rad i materijalne troškove biračkih odbora planirano ostalih 34.000 KM”, istakli su u CIK-u.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )